Будьмо уважні і обережні або Уроки американських виборів

11:34, 26.07.2016

Доки в Україні йде війна, хресна хода і розслідування вбивства Павла Шеремета — в США набирає обертів скандал пов'язаний з витоком інформації організованим, ймовірно, російськими спецслужбами. В мережі з'явився архів електронних листів що належать посадовим особам політради Демократичної Партії США.

 

У цих листах посадовці обговорюють низку речей які не здивували б українського виборця. Яких донорів партії призначати в які комітети після перемоги на виборах — десь так само в Україні купують депутатські мандати. Як підіграти фавориту політради партії під час праймеріз — хоч в Україні праймеріз то така розкіш, яка політичним партіям поки не доступна, але боротьба політради з бунтівними однопартійцями виглядає досить подібно.

 

На фоні простого і прямого, «свого», Трампа, демократи, в очах американського плебсу, повинні бути схожими на зграйку лицемірів. Принаймні таким був задум тих, хто організував кібер-атаку на поштові скриньки Демократичної Партії. Якщо останніми тижнями опитування давали рівні шанси Трампу і Хілларі, то тепер найсвіжіші дають 3% переваги одіозному лідеру республіканців.

 

Важливість цьогорічних виборів президента США важко переоцінити. Вперше, з часів доби СРСР, в президенти балотується... антиамериканський кандидат, з точки зору політики США останніх десятиліть. Який водночас є найбільш американським, якщо оцінювати його мірилом поп-культури.

 

Цей кандидат має у своєму розпорядженні одну з найкращих кібер-армій світу. І дивіденди від такої співпраці ми бачимо в режимі он-лайн. Росія систематично намагається довести тезу, про те що США, з точки зору цінностей, нічим не краще за саму Росію, і остання кібероперація — це ще одна перемога Росії над США в інформаційній війні, де Україна є лише однією, окремою, битвою.

 

Втім, те що зараз відбувається в США повинно стати предметом уважного вивчення з боку українців — ці самі технології будуть застосовуватись Кремлем в Україні на найближчих виборах. І можливостей захиститись від них у нас на кілька порядків менше ніж у США. Тож слідкуймо уважно і будьмо готові.

 

Як казав Сунь-Цзи — наша непереможність залежить тільки від нас.