Віце-консул Польщі заявив, що Львів - польське місто

12:25, 08.11.2017
Віце-консул Польщі заявив, що Львів - польське місто

Віце-консул Польщі Марек Запура (Ігор Марчук / Facebook)

Віце-консул Польщі Марек Запура під час конференції у Рівному заявив, що Львів - польське місто, тому говорити про його окупацію в 1918 році все одно, що заявляти про сучасну окупацію Україною Криму та Донбасу.

Про це повідомив Ігор Марчук, завідувач відділу у Рівненський обласний краєзнавчий музей.

"У відповідь віце-консул встав і заявив, що Української держави у той час не існувало, Львів - то є польське місто і в сучасності можна стверджувати, що Україна подібним шляхом окупувала Крим і Донбас", - пише Ігор Марчук.

Він розповів, що на базі Рівненського обласного краєзнавчого музею відбувся круглий стіл «Волинський експеримент Г. Юзевського: дорога до польсько-українського примирення у міжвоєнний період».

На форум прибули із Луцька віце-консул Марек Запура та професор Микола Кучерепа, які презентували перевидані українською мовою щоденники Г. Юзевського.

Українські історики заявили, що не збирають брати участь у заході, що популяризує особу, яка займалася споляченням українців.

Тоді Марек Запура і заявив, що Львів  - польське місто.



Нагадаємо, 19 жовтня 1918 року на основі права націй на самовизначення та після розпаду Австро-Угорської імперії була проголошена незалежність Західноукраїнської Народної Республіки. У відповідь на проголошення незалежності ЗУНР 1 листопада Польща розпочала широкомасштабні військові дії, а 17 листопада польські війська захопили Львів. Керівництво ЗУНР вимушене було виїхати до Івано-Франківська (Станіслава), а потім емігрувати.

До вересня 1939 року, коли розпочався наступ радянських військ на Польщу в ході Другої Світової війни, Львів був під владою Варшави.

Як повідомляла "УМ", міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський відмовився іти на заплановану в ході офіційного візиту до Львова екскурсію до музею "Тюрма на Лонцького", коли почув, що Польща окупувала Львів у 1918 році.