Смоленська катастрофа: у труні Лєха Качинського виявили рештки інших людей

16:32, 01.06.2017
Смоленська катастрофа: у труні Лєха Качинського виявили рештки інших людей

Ексгумація жертв Смоленської катастрофи викликала неоднозначну реакцію в Польщі.

Паталогоанатоми виявили частини тіл двох інших людей у труні під час ексгумації тіла президента Польщі Лєха Качинського, загиблого у Смоленській катастрофі у 2010 році.

 

Про це повідомив заступник генпрокурора Польщі Марек Пасьонек під час прес-конференції у Варшаві в четвер.

 

“У труні президента Лєха Качинського виявлено фрагменти тіл двох інших людей. Польща претендує на статус впливової країни НАТО, тому не коментуватиму те, як повелися з президентом”, - заявив пан Пасьонек.

 

За його словами, загалом з листопада минулого року проведено ексгумацію 27-ми жертв Смоленської катастрофи, ще шість проведуть у червні. Після двомісячної перерви ексгумації продовжаться з вересня.

 

Загалом до кінця 2017 року прокуратура планує провести ще 26 вилучень останків жертв катастрофи з поховань. Цей процес має завершитися у квітні 2018 року.

 

Марек Пасьонек повідомив, що хоча зараз паталогоанатоми акцентують увагу на генетичних дослідженнях, прокуратура не втрачає з поля зору основного питання - “з'ясування причини і механізму загибелі людей”.

 

За його словами, на нинішньому етапі слідства прокуратура однаковою мірою розглядає всі версії катастрофи.

 

Заступник генпрокурора також повідомив, що торішнє рішення Національної прокуратури про ексгумацію 83-х жертв катастрофи (чотирьох було кремовано, дев'ятьох ексгумовано в 2011-2012 роках) не було простим.

 

 Утім, пан Пасьонек пояснив, що це рішеня мало під собою підстави з огляду на суттєві помилки в російській медичній документації, відсутність фотодокументації, а також через те, що Росія не погодилася на заслуховування у польській прокуратурі російських паталогоанатомів, які проводили судмедекспертизи.

 

Нагадаємо, упродовж останнього часу оприлюднено інформацію про наявність у трунах п'ятьох загиблих фрагментів тіл багатьох людей. 

 

Міністр національної оборони Польщі Антоні Мацєревич у лютому цього року підписав документи про відновлення розслідування смоленської катастрофи, що сталася 10 квітня 2010 року. За рішенням міністра, в рамках Комісії державної авіації з розслідування авіаката­строф створена підкомісія, яка проведе нове розслідування катастрофи урядового літака Ту-154М біля Смоленська.
 
Нагадаємо, серед жертв цієї катастрофи були президент Польщі Лех Качинський і його дружина, останній президент Польщі у вигнанні Ришард Качоровський, представники вищого військового командування, політичних партій, громадські та релігійні діячі.