Депутату Андрію Артеменку припинили громадянство України

12:14, 30.04.2017
Депутату Андрію Артеменку припинили громадянство України

Андрій Артеменко наразі не має громадянських прав в Україні.

Президент України Петро Порошенко підписав указ про припинення громадянства народного депутата Андрія Артеменка в суботу, 29 квітня. Раніше Артеменко визнав, що має громадянство Канади і кількох інших держав.

 

Про втрату українського громадянства Артеменком повідомив лідер Радикальної партії Олег Ляшко у Facebook.

 

При цьому, Ляшко вклав у свій пост посилання на відповідну новину з сайту «Інформатор».

 

«Президент прийняв рішення припинити громадянство підозрюваному у державній зраді народному депутату Артеменку і колишнього заступника міністра економіки Боровика», – повідомляє «Інформатор», посилаючись на власне джерело в адміністрації Президента.

 

Також повідомляється, що після припинення громадянства Андрій Артеменко автоматично буде позбавлений і мандата народного депутата. Його місце отримає наступний кандидат у списку Радикальної партії Олега Ляшка – переселенка з Донецька, волонтер Валерія Заружко.

 

Джерело «Інформатора» пояснило, що текст Указу не публікується на сайті президента, оскільки у ньому йдеться про персональні дані.

 

Тоді як Олег Ляшко додає, що Артеменку припинили громадянство України "в зв'язку з добровільним набуттям ним у 2005 році громадянства Канади".

 

"Це унікальний і перший за 26 років Незалежності випадок, коли державний чиновник відповів за порушення Конституції України, яка передбачає лише одне - Українське! - громадянство. Зараз Артеменко і його захисники кричатимуть, що Конституція України забороняє позбавляти громадянства. Позбавляти - так, а припиняти - ні, не забороняє!", - зазначив Ляшко.

 

І додає, що тепер радикали вимагатимуть, щоб парламент на першому пленарному засіданні 16 травня достроко припинив депутатські повноваження Артеменка.

 

Ляшко також повідомив, що за його інформацією, вранці в суботу Артеменко вилетів до Відня і висловив надію, що після повернення він здасть український паспорт.

 

Нагадаємо, на початку 2017 року народний депутат Андрій Артеменко набув скандальної «слави», коли стало відомо, що він передав адміністрації президента США Дональда Трампа власний план деескалації конфлікту на Донбасі, який передбачає передачу Криму в оренду Росії на 50 або 100 років.

 

Тоді лідер Радикальної партії Олег Ляшко, за квотою якої Артеменко пройшов до парламенту, що пропозиція оренди Криму дискредитує Україну і Радикальну партію, та наголосив, що вимагає від нього скласти мандат.

 

Генпрокуратура підозрює Артеменка у державній зраді.