Путін стверджує, що Росія не шукає ворогів

14:40, 01.12.2016
Путін стверджує, що Росія не шукає ворогів

володимир Путін під час виступу зі щорічним посланням до Федеральних зборів. (Фото прес-служби Кремля)

Президент Росії Володимир Путін стверджує, що Російська Федерація не шукає ворогів, але «не допустить обмеження своїх інтересів». Водночас, він вважає, що уроки холодної війни змарновані.

 

Про це він повідомив під час виступу зі щорічним посланням до Федеральних зборів у четвер.

 

У Кремлі відзначають, що це послання є 13-м у президенстькому доробку Путіна.

 

Зауважимо, що російський президент жодним словом не згадав Україну протягом своєї майже годинної промови. Натомість багато говорив про боротьбу Росії зі «світовим тероризмом», зокрема, в Сирії, міць російської зброї тощо.

 

Тому Путін згадував багато країн так званого «третього світу», де відбуваються теракти, а також розвинуті країни Заходу – держави Євросоюзу і США.

 

«Армія і флот Росії впевнено продемонстрували свою боєготовність, свої нові можливості. Сучана російська зброя діє ефективно, а безцінна практика його застосування буде використана для подальшого вдосконалення нашої військової техніки і озброєнь», - сказав президент країни, якому цивілізований світ на рівні ООН закидає злочини проти людяності в Сирії та гібрідну агресію проти України.

 

Тим не менше, Путін заявив, що росіяни «налаштовані на доброзичливий, рівноправний діалог, на утвердження принципів справедливості та взаємоповаги в міжнародних справах».

 

«Ми готові до серйозної розмови про побудову стійкої системи міжнародних відносин ХХІ століття. На жаль, в цьому плані десятиліття, які пройшли після закінчення «холодної війни», даремно втрачені», - заявив Путін.

 

І додав, що «Росія не шукає ворогів і не хоче протистояти ні з ким, однак не допустить обмеження своїх інтересів».

 

 

Серед іншого, Путін подякував росіянам, які об’єдналися навколо патріотичних цінностей. І прогнозує, що спад в російській економіці в 2016 році складе 0,3% через внутрішні проблеми (міжнародні санкції звісно ж, в розумінні верхівки Кремля тут ні до чого), тоді як інфляція складе 5,8%, в наступному році – 4%.

 

Президент Росії також «розраховує на співпрацю з США в боротьбі з реальною, а не вигаданою загрозою: тероризмом».

 

Нагадаємо, що днями Путін пригрозив можливими атаками по країнам НАТО.  Росія також порожувала нанести ракетний удар по Україні у разі проведення військових навчань поблизу окупованого Криму.

 

Утім, ЗСУ успішно розпочали ракетні стрільби попри погрози.