Україна успішно запустила керовані ракети над Чорним морем (фото)

13:12, 01.12.2016
Україна успішно запустила керовані ракети над Чорним морем (фото)

(Фото Міноборони України)

Перші повідомлення про успішні пуски керованих зенітних ракет над відкритим Чорним морем надійшли до командного пункту ЗСУ в четвер. У військових навчаннях також беруть участь бойова авіація, підрозділи зенітно-ракетних і радіотехнічних військ.

 

Про це повідомив Президент Петро Порошенко під час перебування у військовій частині  3066, де вручив штандарт батальйону оперативного призначення імені Героя України Сергія Кульчицького.

 

«Не зважаючи на погрози Росії, ми проводимо заплановані навчання з випробування керованих ракет. Пуски відбуваються у повітряному просторі України, над відкритим морем, у повній відповідності до міжнародного права», - заявив Верховний Головнокомандувач.

 

За його словами, повітряні ракетні стрільби відбуваються незалежно від будь-яких заяв, які робить Москва.

 

«Взагалі-то, єдина причина, яка зараз примушує нас робити ці навчання  – необхідність бути постійно готовими до повномасштабного вторгнення з боку нашого агресивного сусіда», – сказав Президент України.

 

І додає, що за останні 2 роки в Україні збудовано одну з найсильніших у Європі армій, здатну виконати «будь-яке завдання головнокомандувача і захистити свободу, волю й незалежність держави».

 

Тоді як за останні 25 років система протиповітряної оборони України була знищена.

 

 

«Зараз наша відповідальність – побудувати повітряний захист Києва і всієї України. І ніхто нас не зупинить, і ми будемо діяти в інтересах безпеки українського народу й української держави», – наголошує Порошенко.

 

Водночас, напередодні командування Повітряних сил ЗСУ констатувало зменшення небезпечної зони виконання ракетних стрільб над Чорним морем, які проходитимуть 1-2 грудня.

 

«У рамках підготовки до здійснення практичних пусків зенітних керованих ракет командування ПС ЗСУ уточнило розміри небезпечної зони виконання пусків в північно-західній частині акваторії Чорного моря в сторону її зменшення», – йдеться в повідомленні.

 

Згідно повідомлення Повітряних сил, межа східної частини зазначеної зони проходить в 27-30 км від північно-західного узбережжя Криму, що «повністю виключає, будь яку загрозу для мешканців півострова».

 

Військові запевняють, що ними вжито всіх заходів безпеки для забезпечення проведення практичної фази випробувань, прораховані ризики, що можуть виникати під час проведення випробувань.

 

«Уточнена зона обмеження використання повітряного простору на тимчасовій основі з відповідними координатами (WGS-84). Визначені час та висоти заборони використання повітряного простору, поінформовано МЗС України та надані відповідні заявки і авіаційні сповіщення до Украероцентру», - йдеться у повідомленні.

 

 

До речі, за ракетними стрільбами з тимчасового майданчика спостерігає начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко. 

 

Зауважимо, що йдеться про стандартну процедуру технічних узгоджень напередодні навчань, утім, російська пропаганда сприйняла це, як «перемогу Росії», мовляв, ЗСУ «посунулися від російського Криму». Хоча про те, що ракетні стрільби відбуватимуться за 30 км від півострова було відомо раніше.

 

 

Водночас, речник Міноборони з питань АТО Олександр Мотузяник повідомив, що 1 грудня не зафіксовано жодних провокацій з боку Російської Федерації у зв'язку із проведенням військових навчань.

 

За його словами, до цих навчань Україна готувала цілий рік, і тепер триває їх активна фаза.

 

«Вступили в активну фазу льотні контрольні випробування-навчання. Станом на цю хвилину вже тривають пуски ракет у визначених територіях. Також збоїв у проведенні навчань не зафіксовано. В районі навчань не відбувається рух пасажирських літаків», - каже пан Мотузяник. 

 

Як повідомляла «УМ», в четвер зранку на півдні України стартували планові ракетні стрільби.

 

Кораблі Чорноморського флоту РФ зайняли позиції неподалік від західного узбережжя окупованого півострова для «забезпечення протиповітряної оборони Криму».

 

Раніше Росія погрожувала ракетним ударом у випадку проведення Україною військових навчань поруч із Кримом. Утім, Україна не відмовилася від наміру провести ракетні стрільби.