Третій президент України Віктор Ющенко святкує 70-річчя

13:27, 23.02.2024
Третій президент України Віктор Ющенко святкує 70-річчя

Нині колишній президент живе в селі Нові Безрадичі під Києвом. (Фото: Фейсбук Віктор Ющенко)

Сьогодні, 23 лютого, святкує 70-річний ювілей третій президент України (2005-2010 роки) Віктор Ющенко.

 

Це перший президент України, який прийшов до влади внаслідок масових протестів під час Помаранчевої революції – проти масової фальсифікації на виборах 2004 року на користь його головного суперника Віктора Януковича.

 

Про це нагадує газета Україна молода

 

Народився Віктор Ющенко 1954 року на Сумщині у родині сільських вчителів. У 1975 році закінчив Тернопільський фінансово-економічний інститут. Ющенко проходив строкову військову службу в лавах Радянської армії в прикордонних військах на радянсько-турецькому кордоні, після чого працював економістом у Сумській області.

 

Розпочав свою кар'єру у фінансовій сфері, працюючи у банківській системі України, і зрештою став головою Національного банку України. Саме за його правління була введена в обіг у 1996 році гривня.

 

Політична кар'єра Ющенка розпочалася з участі у створенні та керівництві кількома економічними реформами, які сприяли зміцненню української економіки у 1990-х роках. Як президент Ющенко ставив за мету інтеграцію України до Європейського Союзу та НАТО, а також проведення економічних реформ. У його президентство припадає підписання низки важливих міжнародних угод, спрямованих на зміцнення суверенітету та незалежності України.

 

Віктор Андрійович чи не найбільше запам’ятався гуманітарною політикою: відродженням пам’яті про Голодомор і побудовою меморіального комплексу у Києві, відродженням Мистецького арсеналу як центру культурного життя столиці та відродженням козацької столиці у Батурині.

 

Українці також запам’ятали тривалі розповіді президента у численних інтерв’ю про історію України з прадавніх часів та про Трипільську культуру.

 

Віктор Ющенко добивався отримання плану дій щодо членства в НАТО й був за крок до цього влітку 2008 року. У тому ж році зробив спробу отримати томос про автокефалію української церкви, яка, втім, не була успішною.

 

Також Ющенко у 2008 році започаткував діалог з ЄС про отримання Україною безвізового режиму.

 

Через відверто прозахідну політику виникали постійні конфлікти з Росією, серед наслідків яких було дві великі газові кризи, коли РФ на новорічні свята перекривала постачання газу.

 

Найбільшими хобі Віктора Ющенка є бджільництво та збирання предметів старовини. Він має великі пасіки, а також любить сам купувати старовинні речі.

 

Сьогодні колишній президент живе в селі Нові Безрадичі під Києвом. На території садиби він створив ціле мінісело: крім триповерхового будинку там розмістилися сад, ферма, пасіка, мінімузей української культури, столярна майстерня, ставок.

 

У жовтні 2020 року колишній голова Верховної Ради Володимир Литвин (2002-2006 і 2008-2012 роки) сказав в інтерв'ю Українським Новинам, що він вважає, що Президент Володимир Зеленський найбільше нагадує Ющенка серед Президентів незалежної України.

 

У лютому 2022 року Ющенко на тлі російської агресії запевнив, що він та його родина залишаться в Україні. У своєму зверненні колишній лідер України наголосив, що сутністю свого життя вважає Україну.

 

Як повідомляла УМ, перемога України закінчиться розпадом росії, переконаний Віктор Ющенко.