Джо Байден закликає Конгрес розблокувати допомогу Україні

10:42, 27.01.2024
Джо Байден закликає Конгрес розблокувати допомогу Україні

Джо Байден в Овальному кабінеті. (facebook.com/POTUS)

Президент США Джо Байден закликає Конгрес США схвалити погоджений двопартійною групою сенаторів компромісний варіант законопроєкту щодо посилення безпеки кордону з Мексикою, який передбачає допомогу Україні у розмірі $60 млрд.

 

Як інформує Україна молода, відповідну заяву Байдена оприлюднив Білий дім в суботу.

 

Американський лідер нагадав, що два місяці тому доручив групі Білого дому розпочати переговори з двопартійною групою сенаторів для вирішення кризи на кордоні.

 

"Те, що було узгоджено, в разі законодавчого схвалення стане найжорсткішим і найсправедливішим набором реформ для забезпечення безпеки кордону, який будь-коли здійснювався в нашій країні", - наголосив президент.

 

Він також нагадав, що в запиті Білого дому на додаткове фінансування, який був надісланий ще у жовтні, містяться кошти на охорону кордону - зокрема призначення прикордонників, суддів і офіцерів, що розглядають питання про притулок, і засобів боротьби з контрабандою.

 

"Якщо ви серйозно ставитеся до кризи на кордоні, ухваліть двопартійний законопроєкт, і я його підпишу", - підсумував Байден.

 

Запит, про який ідеться, містить також понад 60 мільярдів доларів на підтримку України та 14 мільярдів доларів для Ізраїлю. Але його ухвалення місяцями блокується крайніми правими республіканцями, які покликаються на необхідність жорсткіших заходів на південному кордоні США.

 

Нагадаємо, доки законопроєкт Сенату щодо кордону не буде ухвалено, питання допомоги Україні від США залишатиметься заблокованим.

 

Як повідомляла «УМ», перед цим спікер Палати представників США Майк Джонсон назвав «мертвим» законопроєкт Сенату щодо кордону, який включає допомогу Україні, а також іншим країнам.

 

Втім, за даними джерел CNN, у Сенаті США домовилися щодо угоди про кордон.

Координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі зауважив, що відмова Конгресу матиме катастрофічні наслідки для України.