Роберт Фіцо очолить урядову коаліцію у Словаччині

15:04, 11.10.2023
Роберт Фіцо очолить урядову коаліцію у Словаччині

Роберт Фіцо в центрі) та його партнери по коаліції, які сформують уряд. (Коллаж: aktuality.sk)

Колишній прем’єр-міністр Словаччини та лідер партії Smer-SD Роберт Фіцо підписав меморандум про формування урядової коаліції з партією "Голос" і проросійською Словацькою національною партією (СНП).

 

Відтак, саме Фіцо, який обіцяє зупинити військову підтримку України, очолить майбутню коаліцію.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомило словацьке видання Aktuality в середу.

 

Меморандум переможців парламентських виборів у Словаччині передбачає створення коаліції за участю переможниці виборів Smer-SD, яка має 42 місця, партії із "золотою акцією" у парламенті "Голос", яка посіла третє місце на виборах і матиме 27 місць, та СНП із 10 місцями у новому парламенті.

 

У рамках коаліційної угоди Smer-SD отримає право призначати прем’єр-міністра та шістьох інших міністрів, що відкриває шлях для антиукраїнського Фіцо очолити уряд Словаччини вчетверте.

 

Тоді як "Голос" отримає пост спікера парламенту, яким скоріше за все стане лідер партії Петер Пеллегріні, та сім міністерських посад в уряді, а Словацька національна партія - позиції трьох міністрів.

 

Ця угода означає, що ліберальна партія "Прогресивна Словаччина", яка посіла друге місце на виборах з 18% голосів, у підсумку опиниться в опозиції.

 

"Сторони... гарантують зовнішньополітичну орієнтацію Словацької Республіки на основі членства Словаччини в Європейському Союзі, НАТО та інших значущих міжнародних організаціях, при повній повазі суверенітету та національних інтересів", - йдеться в підписаному у середу меморандумі.

 

Нагадаємо, що Фіцо проводив передвиборчу кампанію на основі проросійських і антиамериканських гасел. Він пообіцяв припинити військову підтримку України Словаччиною. Він також хоче, аби Словаччина залишалася членом ЄС і НАТО, але з "повною повагою" до суверенітету його країни.

 

Як повідомляла "УМ", антиукраїнська партія на чолі з Фіцо перемогла у Словаччині.