США дає зброю? Огляд Наталії Лебідь за 23 вересня

17:45, 23.09.2016
США дає зброю? Огляд Наталії Лебідь за 23 вересня

Ранок 23-го вересня розпочався із майже сенсації. Палата представників Конгресу США одноголосно схвалила закон «Про підтримку стабільності і демократії на Україні», який передбачає постачання Києву летальних оборонних озброєнь. Для вступу документа в силу потрібно схвалення Сенату і підпис президента США, повідомляє, зокрема, «Західна Інформаційна корпорація». 

 

Все так, проте є й одне «але». Зі сказано аж ніяк не випливає, що зброя для знищення російської зарази у нас опиниться вже завтра. Чи навіть післязавтра. Мова наразі йде про те, що У США відбувається підготовка законодавчої основи для того, щоб у разі прийняття рішення про надання Україні летального озброєння дуже швидко застосувати всі необхідні механізми – так прокоментував ситуацію посол України у США Валерій Чалий. 

 

Трохи «матчастини» для кращого розуміння реалій. За цитований закон проголосувала одна з двох «половин» Конгресу США – Палата представників. Тепер його має затвердити також інша половина – Сенат. Після цього – підписати президент Сполучених Штатів. Проте вже у листопаді в Америці відбудуться президентські вибори. Отже, хто саме підпише закон про летальну зброю? Барак Обама чи його наступник? «Я не виключаю, що це питання може бути розглянуто після президентських виборів у США», - говорить згадуваний вище Чалий.

 

Добра новина полягає в тому, що рішення про надання зброї Україні ухвалене на законодавчому рівні. Тобто воно не залежить від персоналії чергового керівника Білого дому. Але погана новина в тому, що імплементація такого рішення може затягнутися. Втім, важливо зрозуміти, що з цього приводу думають / кажуть самі американці?

 

Ендрю Вайс, віце-президент з досліджень аналітичного центру Carnegie Endowment for International Peace у Вашингтоні пише у своєму Твіттері дослівно таке: «Ознак того, що Сенат негайно візьметься за розгляд законопроекту – немає». 

 

Очолювана Вайсом структура – Фонд Карнегі – тим часом зазначає наступне: «Поки Президент Петро Порошенко вміло направляє Україну з виснажливої політичної кризи на закріплення такої політичної системи як президентська республіка, вікно для радикальних реформ, як видається, закривається. Основні західні партнери все частіше відволікається на інші проблеми і розчаровуються небажанням Києва боротися з корупцією на високому рівні та згортати старі способи ведення бізнесу». 

 

Іншими словами, Фонд Карнегі повторює основні тези віце-президента США Джозефа Байдена, про спілкування якого з Президентом Порошенком ми писали у попередньому огляді. Що важливо в даній ситуації? Те, що попри очевидне розчарування в Україні, Сполучені Штати готові нас підтримувати. І – вперше в історії! – не лише економічно та «морально». Вперше в історії (підкреслимо це ще раз) нам готові допомогти зброєю.

 

«Я пишаюсь ухваленням законопроекту... Він демонструє багатогранну підтримку України з боку США і водночас створює додатковий тиск на Росію за порушення територіального суверенітету України. Сьогодні Палата представників стала на бік України на законодавчому рівні і зробила це дуже ефективно», - заявив у четвер конгресмен-республіканець Адам Кінзінґер. 

 

Іще одна добра звістка прийшла з табору кандидата в президенти США Дональда Трампа. Котрого ми традиційно вважаємо симпатиком (чи, принаймні, потенційним союзником) Владіміра Путіна. В інтерв’ю «Європейській правді» екс-спікер Палати представників та один із найвпливовіших членів Республіканської партії США Ньют Гінгріч від імені висуванця цієї партії Трампа майже обнадіяв Україну з приводу поставок нам зброї.

 

«Саме президент Обама не надав летальну зброю для України. Барак Обама та Джон Керрі виступають з дуже різкими заявами на адресу Володимира Путіна, але нічого не роблять, щоб зупинити його. Насправді вони співпрацюють – і по політиці щодо Ірану, і в Сирії», - розвінчав Гінгріч Обаму. І додав головне: «Натомість ми можемо стверджувати напевно, що президент Трамп розблокує питання надання зброї на користь України. Трамп може говорити приємні речі про Путіна, але тим часом він продаватиме Україні зброю», - сказав політик. 

 

Щодо Трампа, який поки не став американським лідером, то поживемо – побачимо. А тим часом газета Washington Post нагадує, що «з 2014 року, за час протистоянь між підтримуваними Росією сепаратистами і українськими урядовими військами загинуло більше 9600 людей». 

 

Враховуючи загрозу, яку являє собою Росія, Сенат США схвалив оновлений варіант оборонного бюджету країни на 2017 рік. Документ опублікований на офіційному сайті верхньої палати американського Конгресу. 

 

З урядових даних випливає, що на військові потреби в цілому буде витрачено 602 млрд. доларів. При цьому основний акцент у військовому бюджеті 2017 року зроблений на стримуванні «російської агресії» в Європі. Як зазначив глава Пентагону Ештон Картер, в майбутньому році витрати на це будуть збільшені в чотири рази. Картер зазначив, що в бюджеті віддається пріоритет тому, з чим США «не стикалися раніше», цитує слова чиновника видання Defense News

 

На цьому обойма добрих новин зі США, хочеться думати, не завершиться. Чекаємо на голосування за «збройний» закон у Сенаті і на слово президента цієї країни. Хто б ним не був, ми в нього віримо. In God and US president we trust. І сподіваємося, що «свій» (не раз критикований Заходом за провалені реформи) також не надто підведе.