Ліс горить — тріски летять

28.08.2007
Ліс горить — тріски летять

Під Алупкою досі горить 70 гектарів лісу. Є жертви

                Коли вся країна відзначала День незалежності, кримські рятувальники аж 22 рази виїжджали на гасіння пожеж. Здебільшого горіла висохла трава у степових і лісова підстилка у гірських районах півострова. Причина займання — неймовірна спека і людська безпечність. Наймасштабнішим у той святковий день виявилось загорання на площі 9,5 гектара в районі плато Ай-Петрі, що належить Куйбишевському лісництву. Проте завдяки злагодженим діям рятувальників МНС та робітників місцевого лісгоспу вдалось повністю локалізувати розповзання небезпечного верхового вогню.

                Однак не встигли люди, як мовиться, перевести подих, як надійшла інформація про появу добре помітних язиків полум'я, що «лизали» круті гірські схили 12-го кварталу Алупкинського лісництва. Цього разу вдалось встановити навіть першопричину займання. Виявляється, турист із Харкова в той день спустився у глибоку скельну розщелину, звідки вже самотужки вибратись за зміг. На поміч по «мобільнику» став кликати еменесників і для певності блимати спалахом свого фотоапарата. Однак рятувальники все ж його не розгледіли. Тоді чоловік нічого кращого не вигадав, як розвести сигнальне багаття просто посеред скель. Під поривом вітру вогонь миттєво перекинувся на сухостій і дерева, тим самим загнавши самого безпорадного палія у пекельну пастку. Із неї рятувальники бідолаху все ж визволили і передали до рук міліції (за фактом розпочато слідство). А от 32-річному працівникові Оползневського лісництва та його 30-річній дружині, котрі випадково опинились у той момент поблизу і чимдуж намагалися покинути небезпечне місце на власному легковику, зарадити, на жаль, не змогли — подружжя живцем згоріло в машині.

                Коли пишуться ці рядки, ліквідація алупкинської НП триває з перемінним успіхом, позаяк важкодоступність території, поривчастий вітер до 20 метрів на секунду та спека (на Південному березі Криму у вихідні було за сорок) далеко не на боці вогнеборців. Ще у неділю їм вдалося зменшити район займання з 70 до 54 гектарів, проте наступного дня вогняна стихія знову «відвоювала» попередні позиції. Нині з нею борються понад тисяча людей — рятувальники, військовослужбовці Військово-Морських сил і Внутрішніх військ МВС, козаки і навіть місцеві депутати. Задіяно понад 80 одиниць наземної техніки, спеціальні літаки Ан-32 і вертольоти Мі-8, що черпають воду для гасіння просто з моря. До прибуття в Алупку міністра МНС Нестора Шуфрича загальне керівництво рятувальними роботами здійснював голова Радміну автономії Віктор Плакида. За розпорядженням останнього із урядового резервного фонду для цього виділено понад 250 тисяч гривень, 4 тонни бензину та 2 тонни солярки.

До гасіння пожежі в заповіднику «Крейдяна флора» довелося залучати ... піротехніків

                 Повідомлення про загорання сухої трави біля селища Піскунівка Слов'янського району Донеччини надійшло в суботу близько дев'ятої години ранку. На ліквідацію вогню на площі близько двох гектарів спершу виїхали дві машини та десять осіб від МНС і Слов'янського лісництва. Однак, попри всі зусилля приборкати пожежу не вдалося, а отримавши в підмогу спеку понад 40 градусів та вітер, «червоний півень» дістався сусіднього природного степового заповідника «Крейдяна флора» — трава вже горіла на території трьох гектарів, а на гектарі заповідної землі зайнялися верхівки дерев. Вогнеборці отримали солідну підтримку у вигляді спецтехніки та особового складу тутешніх підрозділів МНС і лісництва, проте виникла чергова перешкода. Несподівано на території, де палахкотів вогонь, почали вибухати боєприпаси, що залишилися в землі з часів війни. Тож на місце двічі надвичайної ситуації викликали піротехніків, які взялися обстежувати місця колишніх окопів та бліндажів.

                А в неділю довелося забути про професійне свято шахтарів і фахівцям, які спеціалізуються на гасінні підземних пожеж — до заповідника прибула підмога ще й від гірничорятувальників: спецтехніка для порошкового гасіння та 60 бійців особового складу. На той час пожежа вже охопила 20 гектарів трави та 5 гектарів верхівок дерев.

                 Як стверджують фахівці, певні труднощі для гасіння пожежі виникають насамперед через специфічний рельєф місцевості. За словами начальника управління рятувальних сил ГУ МНС у Донецькій області Андрія Кір'яна, тутешні крейдяні брили не дають можливості пожежним автомобілям під'їхати ближче до вогню. А тому пожежні рукави доводиться прокладати на 300, а іноді навіть 500 метрів.

                Досі пожежу вдалося локалізувати: чотири місцеві сільгосппідприємства виділили трактори з плугами, які вже оборали територію пожежі, аби вогонь не зміг перекинутися далі. Загрози для мешканців найближчих населених пунктів немає. А розмір збитків, заподіяних заповідній зоні, буде відомо тільки після остаточного приборкання вогню.

                Вдалося вогнеборцям локалізувати пожежу також і в Шахтарському районі на території Артемівського лісництва, — що спалахнула на вихідні й охопила площу понад — 70 гектарів. Однак повністю приборкати вогонь ще не вдалося — відповідні роботи в лісництві тривають.

На Дніпропетровщині вогонь вийшов із лісу

                Станом на вчорашній ранок тривала ліквідація окремих осередків пожежі і на Дніпропетровщині, щоправда її площа становить усього близько гектара. Загорання сталося ще і 22 серпня, поблизу села Великоолександрівка — на території місцевого лісництва. Через спеку та посилення вітру вогонь швидко охопив 50 га, а потім — усі 150 гектарів. «Червоний півень» добрався навіть в одну людську садибу неподалік лісу, де спалив 40 м2 покрівлі хати, хлів та 10 тонн сіна. На щастя, обійшлося без жертв, повідомили в прес-службі МНС.

На Херсонщині вогонь приборкали

                Нарешті вдалося загасити ліс на багатостраждальній Херсонщині. Остання пожежа спалахнула там під вечір 24 серпня — на території Цюрупинського лісомисливського господарства. Вогонь швидко охопив ділянку площею до 700 гектарів і почав підбиратися до сусідніх сіл Нечаєво, Солонці та Підлісне, а також до розташованої неподалік військової частини. Мешканців сіл терміново евакуювали. Втім, люди повернулися до своїх обійсть одразу після того, як стало зрозуміло, що їм ніщо не загрожує. Обстановка в регіоні, як запевнили «УМ» у Центрі пропаганди Головного управління МНС у Херсонській області, наразі стабільна. Правда, якийсь час рятувальні сили — 1200 людей (еменесників, військових, співробітників Держлісгоспу) та 140 одиниць техніки — ще утримували в постраждалих районах: на випадок чергового займання.

                Підсумок масштабних пожеж на Херсонщині сумний. За словами помічника начальника ГУ МНС в області Галини Лисенко, загалом вигоріло 4400 га лісу, при цьому, звісно, постраждала і фауна регіону. Місцеві мешканці розповідають, що їжачки цілими родинами перебралися жити до дачних селищ, багато загинуло птахів, в спокійніші краї подалося стадо оленів із 16 особин... Загалом же, за останніми підрахунками, вогонь завдав збитків на 10 мільйонів гривень.

                Зараз ліси Херсонщини посилено патрулює міліція. Адже достеменно відомо, що остання пожежа аж ніяк не є випадковою. Про це сказав і міністр із надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич: «Я зараз утримаюсь від коментарів, але є дуже багато запитань. Зайнялася та частина лісу, яка була на значній відстані від місця пожежі, що сталася в понеділок (20 серпня. — Авт.). Причому під час нової пожежі, на місцях, де вона була раніше, вогню не було. Це означає, що вогонь не міг перекинутися із території попередньої пожежі». За словами міністра, за півгодини до початку пожежі гелікоптер робив обліт території, і вогню зафіксовано не було. Відповідні висновки тепер має зробити міліція.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>