Закопчена Шулявка

25.04.2007
Закопчена Шулявка

Наступного ранку пiсля пожежi. (Фото Володимира СТАДНІКА.)

      У понеділок близько сьомої години вечора вкотре горів «секонд-хенд» біля станції метро «Шулявська». Це вже п'яте займання на цьому базарі, де працюють здебільшого приїжджі з «країн третього світу». Однак таких масштабів ані вони, ані мешканці цього району досі не бачили. Після перших випадків адміністрація ринку навіть посилила охорону, оскільки розглядалися версії, що загорання не було випадковим. Однак у цей день надвечір працівників служби безпеки чергувало мало, адже на вулиці ще не було темно.

      За попередньою офіційною версією, займання почалося з торгового намету «Ольга+М», однак уже за декілька хвилин вогонь перекинувся на величезний торговельний павільйон.

      За повідомленням прес-служби Головного управління МНС у Києві, iнформацiя про займання надійшла по телефону «01» о 19.25, а вже за сім хвилин на місце пригоди прибули перші рятувальні загони. Проте працівники ринку стверджують, що викликали пожежних значно раніше, а їхали вони понад тридцять хвилин. Можливо, саме затримка рятувальників перешкодила вчасній локалізації полум'я. Вогонь миттєво набрав сили і вже через декілька хвилин охопив не тільки намети, розташовані поруч, а навіть будівлю метрополітену, на другому поверсі якої, в кафе «Ремі», перебували люди. Існує також ще одна, проте неофіційна версія початку пожежі. Згідно з нею, саме в кафе «Ремі» сталося коротке замикання.

      Магазин, в якому працює Оксана, розташований при вході на станцію «Шулявська» і майже під кафе «Ремі». «Я відчула їдкий дим і спочатку подумала, що вкотре горить якийсь із смітників. А коли вибігла на вулицю, побачила, як сходами з кафе над нами збігав оповитий чорним смогом директор «Ремі», — розповіла вона «УМ». А от відвідувачі не змогли покинути приміщення — через їдкий дим вісьмом людям не вдалося встигнути за проворним директором. Вони почали вибивати вікна й кликати на допомогу. В приміщенні почалася паніка.

      Працівники МНС за допомогою пожежних драбин вивели людей із палаючої будівлі. «Ми приїхали з Болгарії, зайшли в «Ремі» й тільки замовили пляшку коньяку, як відчули дим. У відповідь офіціантка нас заспокоїла, мовляв, не хвилюйтеся, горить смітник. Коли ми зрозуміли, що в небезпеці, то поряд не було нікого з персоналу кафе. Ті, напевно, встигли покинути приміщення завчасно», — обурювалася пара приїжджих туристів, яким цього дня теж довелося частково освоїти навички альпіністів.

      Ніхто з відвідувачів кафе не постраждав. Люди відбулися переляком. Однак наслідки могли бути значно трагічнішими. За повідомленням прес-служби МНС, пожежі був присвоєний підвищений ранг небезпеки — «Пожежа №2». Саме тому до місця пригоди були спрямовані додаткові сили рятувальних служб. Однак інколи складалося враження, що ані працівники МНС, ані працівники правоохоронних органів не були готові до настільки масштабного займання.

      Перші, до прибуття підмоги, навіть просили юрбу допомогти витягти з вагончика на колесах, де ще донедавна торгували грилем, балони, які могли у будь-яку хвилину вибухнути. Охочих виявилося небагато — декілька хлопців, у тому числі й  працівники «УМ». Водночас міліціонери ніяк не могли відтіснити надто бажаючих сфотографувати вогонь за допомогою мобільних телефонів, що перешкоджало роботі пожежників.

      Урешті-решт, через півтори години пожежу вдалося локалізувати силами 26 відділень рятувальників із десяти пожежно-рятувальних підрозділів Києва. Боротьбу за кожен квадратний метр вели понад сто вогнеборців, також було задіяно 24 автомобілі основної та спеціальної техніки. Остаточно загасити полум'я вдалося лише через дві години з лишком.

      Збитки наразі оцінити важко. Повністю вигоріло тентове покриття і товар у наметах ПП «Ольга+М» площею 80 квадратних метрів, а також металокаркасні накриття ринку «Каштан» на площі 500 квадратних метрів. Найбільше постраждала 36-річна жінка, яка внаслідок отруєння чадним газом потрапила до лікарні швидкої допомоги. Її стан класифікується як середнього ступеня важкості. Проте моральної шкоди зазнали значно більше людей. «У мене там залишився весь товар, гроші, — бідкалася одна з продавщиць ринку. — До всього тепер буду і без роботи, а в мене діти, чим я їх годуватиму?»

      Наразі на місці пожежі працюють працівники випробувально-дослідної лабораторії МНС, які й мають остаточно встановити, чи був це підпал, а чи займання сталося з інших причин. У прес-службі столичного управління МНС поки що не дуже вірять у версію підпалу. Однак кілька свідків стверджували, що бачили двох неповнолітніх, які кинули на тенти якусь річ, після чого вже за декілька хвилин вони зайнялися.

      Не витримує критики версія про випадкове загорання і з тієї точки зору, що це вже не перша пожежа «секонд-хенду» на Шулявці. Зазвичай загорання «списують» на групу радикалів-скінхедів, відомих своєю неприязню до заробітчан з-за кордону. Проте вони самі відкидають закиди на свою адресу. «Я переконаний, що міліція буде шукати «крайніх», і ними намагатимуться зробити саме нас, — розповів «УМ» координатор скінхедів Олесь Вахній. — Однак хочу запевнити всіх киян: наш рух до цього немає жодного стосунку! Ми неодноразово попереджали правоохоронні органи, що темношкірі на Шулявському ринку не дотримуються жодних правил пожежної безпеки. Так, ми боремося з ними, бо вони заполоняють Україну, тоді як наші люди не мають роботи. Однак у цьому випадку постраждало майно киян, у тому числі міст. А я перший виступаю проти того, щоб його ремонтували як із моєї кишені платника податків, так і з гаманців столичних мешканців», — розповів він «УМ».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>