Перевірка вогнем

27.03.2007
Перевірка вогнем

Стару їдальню на територiї «Мистецького арсеналу» гасили пiвтори години. (Фото PHL.)

      «Здобиччю» «червоного півня» в суботу стала одноповерхова будівля за адресою Січневого повстання, 28/30, що розмістилася на території майбутнього «Мистецького арсеналу». Займання сталося на горищі споруди по обіді. Гасити полум'я прибули шістнадцять відділень пожежників. За півтори години вогонь «з’їв і понадкушував» 600 квадратних метрів покрівлі. Жертв та постраждалих немає, хоча на момент виникнення пожежі в будівлі були працівники «Укрреконструкції». Причину пожежі зараз встановлює Головне управління МНС у місті Києві.

      Як повідомили «УМ» у прес-службі держпідприємства «Мистецький арсенал», версія про навмисний підпал не має сенсу, адже будинок, що згорів, був старою їдальнею, яку і так планували знести. Пожежа, втiм, не завдала жодних збитків чи шкоди культурній спадщині.

* * *

      За дивним збігом обставин, за день до пожежі громадськість дізналася, що «Мистецький арсенал» відмовляється від попереднього свого проекту і буде оголошено новий, міжнародний, конкурс на кращу архітектурну концепцію комплексу.

      Попередній проект комплексу «Мистецький арсенал», який готували київські архітектори, виглядав, м'яко кажучи, не зовсім умотивованим. Скляний «саркофаг», трирівневий підземний паркінг — усі ці ознаки сучасного містобудування не дуже вписувалися в пейзаж місцевості. Але були люди, які його запропонували, і були люди, які схвалили... Наразі ж знайшлися ті, хто вирішив покласти цю розробку на архівну полицю, а заодно і поставити крапку на скандальних історіях безвідповідального ставлення до бюджетних грошей і навіть карних справ, які супроводжують «Мистецький арсенал» протягом двох років його існування.

      Згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2007 року №44-р, замовником проектних, будівельних та інших робіт зі створення комплексу стало ДП КММК «Мистецький арсенал», керівницво якого оголосило про свій план дій на найближчий час.

      По-перше, як повідомив заступник генерального директора підприємства Богдан Шевчук, уже в травні—червні буде оголошено міжнародний конкурс на визначення кращої архітектурної концепції комплексу. Лише після цього можна буде починати проектування й відбір генеральної підрядної організації для проведення будівельних робіт. «Добре, якщо в 2009-му ми почнемо будівельні роботи», — каже пан Шевчук.

      По-друге, підприємство завізувало угоду з Інститутом археології Національної академії, якою вже на цей рік на території «Мистецького арсеналу» заплановано археологічні розкопки. Як розповів заступник гендиректора, Інститут планує «розкопати» майже 200 кв. м території комплексу.

      По-третє, наші фахівці, які займаються розробкою музеологічної, культурологічної, а також організаційної моделі комплексу, плідно співпрацюють з австрійськими колегами, за участю яких свого часу був створений один із найбільших у світі культурно-мистецьких центрів MuseumsQuartier у Відні.

      Чи матимуть усі ці шляхетні наміри фінансування? Так, запевнили учасники прес-конференції. Цього року «Мистецький арсенал» отримає перше бюджетне фінансування — 75 млн. грн. Цих грошей має вистачити як на завершення тематико-експозиційного плану, так і на міжнародний архітектурний конкурс із визначення кращої концепції комплексу «Мистецький арсенал».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>