Спагеті і добре слово

20.03.2007
Спагеті і добре слово

Ерік розуміється на кулінарії і дітей навчить. (Фото автора.)

      Проект «Допомогти дітям вулиці», про який не так давно писала «УМ», розпочинає акцію під назвою «Зірки — дітям». Щомісяця відомі співаки, спортсмени, політики та бізнесмени проводитимуть майстер-класи для невеликих груп дітей, що опинилися у життєвій скруті. «Першопрохідцем» дійства став відомий київський ресторатор німецького походження Ерік Айгнер, який запропонував дітям разом приготувати їжу в своєму клубі «Вензель». Усі гості «званого обіду» є постійними відвідувачами стаціонарного соціального центру проекту «Допомогти дітям вулиці».

      Перед тим як упевнитися у кулінарній вправності наставника, малеча поспілкувалася з Еріком про життя-буття. Питання більшою мірою стосувалися біографії пана Айгнера та його бізнесу. А ще дітлахи вкрай збентежили ресторатора питанням, чи готує він... звичайні пончики! Той зніяковіло відповів, що іноді може, але «екзаменаторам» цього перевірити не вдалося: настав час і самим перебиратися на кухню.

      На гостей вже чекала розпечена сковорідка та всі необхідні для приготування страви компоненти. «Підливка до спагеті від Еріка» вмістила пошатковані сосиски, гриби, солоні огірки, кетчуп та спеції, але надалі ресторатор порадив малечі додавати до страви абсолютно всі продукти, що є під рукою. Впоравшись біля плити, діти-«попелюшки» зібралися за столом, аби з'їсти приготоване. Ерік, промовивши: «Тепер ви будете зірками!», по-батьківськи дбайливо наклав у їхні тарілки вермішель із підливкою, й частування розпочалося.

      Після трапези одна з найактивніших куховарок — Катя — поділилася своїми враженнями від дійства: «Мені надзвичайно сподобалася сьогоднішня зустріч, тому що в майбутньому я хочу бути кухарем або офіціантом. А взагалі, я прийшла для того, щоб познайомитися з Еріком», — радісно додає дівчинка. Серед інших відомих людей, від яких хотіла би чогось навчитися, вона називає Віталія Козловського та Наталю Могилевську.

      Сам Ерік Айгнер розповідає, що до акції «Зірки-дітям» допомагав нужденній малечі лише грошима та іграшками, а «у цьому проекті мені подобається намагання зробити щось практичне».

      Незважаючи на скрутність становища, на зустріч з Еріком зголосилися прийти далеко не всі дітлахи зі стаціонарного соціального центру. Волонтер Ганна Двораковська пояснює це так: «Діти, що зібралися тут, зростають у так званих кризових сім'ях, а тому не хочуть, щоб їх показували по телебаченню: бояться, що батьки битимуть або переслідуватиме міліція».

      Президент Європейського руху в Україні, що є одним з організаторів проекту «Допомогти дітям вулиці», Олександр Білецький наголошує: ця акція покликана не просто розповiсти, що всі маленькі українці мають право на щасливе дитинство. «Ми намагаємося показати, що можна зробити для конкретних дітей, — каже пан Олександр. — Вони опинилися у тяжких життєвих обставинах, тому переважно мають низьку самооцінку. А зустріч iз відомою людиною дає можливість зрозуміти, що для досягнення успіху треба пройти дуже важкий шлях».

 

ДО РЕЧI

      У Києві вдало пройшов благодійний аукціон, на якому небайдужі громадяни купували антикварні лоти та речі знаменитостей. Виручені десять тисяч гривень спрямовано на розвиток проекту «Допомогти дітям вулиці». Завдяки цим коштам організатори акції запустили перший мобільний автобус допомоги у столиці, чиї маленькі безпритульні мешканці тепер зможуть отримувати гарячі обіди, першу медичну допомогу та консультації. Зараз київська мобільна станція працює у «пробному» режимі, а вже з квітня вона буде повністю дообладнана.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>