Нашого сала у суші немало

21.02.2007
Нашого сала у суші немало

Велетенське сушi розрiзали на тисячу порцiй. (Фото Володимира СТАДНIКА.)

      Щоб «зліпити» велетенський рулет, який потрапив у «Книгу рекордів України», над ним чаклували шість майстрів. Результат «потягнув» на 24 кілограми 250 грамів, а нагодувати ним пообіцяли тисячу людей — саме на стільки шматочків згодом розрізали гігантське суші. Секрет приготування гастрономічного дива полягає в «начинці» — а це 125 роллів традиційного розміру: їх виклали на гігантський шматок спеціальних пресованих водоростей та закрутили в рулет. Найбільше суші країни виготовили в національних кольорах: до рису в ролах верхнього «поверху» додавали сині барвники, нижнього — жовті. Проте японська страва на український лад має ще одну цікавинку. До таких звичних інгредієнтів, як рис, морепродукти та спеції, додали ще й солоні огірки та... сало! Загалом же страва потягнула на 10 тисяч гривень.

      Майстер Чон, який керував процесом виготовлення рекорду в суші-барі «Пушистый», розповідає, що «екзотичний» рецепт дуже довго узгоджувався з керівництвом. «Ми багато дегустували, перевіряли всі елементи та, зрештою, прийшли саме до цих складових, — каже кухар. — Але запевняю: все це їстівне та дуже смачне!». Спеціаліст із суші, який народився у Казахстані, а мистецтву приготування японської страви навчався у Києві у східних майстрів, зізнається, що створювати рекордсмена було дещо ризиковано: «Ми боялися, що роли не зберуться докупи, адже нічого подібного досі не робили».

      За словами власника мережі сімейних ресторанів «Наша карта» Миколи Тищенка, ідея створення велетенського суші з'явилася у нього дуже давно: «Хотілося показати всім поціновувачам японських традицій, що вони можуть тісно переплітатися з традиціями тієї країни, де цю культуру люблять».

      Що ж стосується рекордного для України рола, то він цілком може претендувати й на звання найбільшого у світі. Справа в тому, що зараз проводиться експертиза на «чистоту рекорду», яка допоможе дізнатися, чи робилося щось подібне за кордоном. За словами представника «Книги рекордів України» Ігоря Підчибія, зазвичай на таку експертизу відводиться не менше двох місяців.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>