Дантист по-туркменськи

15.02.2007
Дантист по-туркменськи

Гурбангули Бердимухаммедов. (Фото РЕЙТЕР.)

      Учора відбулася інавгурація нового президента Туркменістану Гурбангули Бердимухаммедова. Його особистий результат у виборчому забігу не набагато відстав від показників «народної любові» до його попередника, халіфа всіх туркменів Сапармурата Ніязова, — 89,23 відсотка голосів. За таких розкладів показники найближчого конкурента Бердимухаммедова — Аманніяза Атаджикова, замголови адміністрації Дашогузької області, який набрав трохи менше чотирьох відсотків, можна вважати свого роду успіхом.

      Нагадаємо, що міжнародні спостерігачі, хоч і визнали вибори такими, що відбулися, назвали їх недемократичними, позаяк до участі у кампанії не була допущена опозиція, котра в часи диктаторського правління Туркменбаші «окопалася» за кордоном. Власне, ніхто не сумнівався у перемозі Бердимухаммедова, проте ЦВК країни тримав інтригу, підраховував бюлетені й остаточні результати оголосив лише 13 лютого пізно ввечері.

      Цікава деталь: запрошення закордонним лідерам на інавгурацію Гурбангули Бердимухаммедова Ашгабат послав ще до того, як ЦВК офіційно оголосив результати масового волевиявлення туркменів.

      Президент України Віктор Ющенко також отримав «сигнал» з туркменської столиці позавчора до середини дня. На той час ЦВК Туркменістану ще не оголосила прізвище переможця. Для сухої істини, напевно, це не вельми важливо, а от для дотримання демократичних норм — досить-таки суттєво.

      Отже, Президент України вчора разом з високими гостями із сорока країн світу був присутнім на урочистому засіданні Народної Ради Туркменістану, де аксакали вітали нового «боса» своєї держави, вручаючи подарунки-символи. З-поміж них — загорнутий у розшиту скатертину хліб, що символізує достаток, колчани зі стрілами — ознака єдності туркменського народу, Коран та «Рухнаму», ідеологічну книгу про походження туркменів, написану Сапармуратом Ніязовим три роки тому і пропаговану в цій державі, як свого часу в СРСР — повне зібрання творів Леніна. Президентську присягу Бердимухаммедов складав, стоячи на білому килимі, що символізував світлу путь, повідомляє «Лєнта.ру».

      Стосовно високих гостей з-за кордону, то делегації здебільшого були представницькими — чимало близьких та далеких сусідів шанують Туркменістан як країну нафто-газову. Слід окремо згадати, що Росію представляв на урочистостях не президент Путін, а голова уряду Михайло Фрадков.

      Новий керівник Туркменістану правитиме п'ять років. Принаймні так стверджує Конституція. Згідно з Основним законом, він також виконує функції військового головкома і голови уряду.

      Гурбангули Бердимухаммедов у інавгураційній промові пообіцяв виконувати раніше укладені державні угоди, а також збільшити кількість робочих місць у країні, сприяти розвитку приватного бізнесу, підняти шкільну освіту, запровадити в школах зайняття фізкультурою та вивчення іноземних мов, що було свого часу скасовано Ніязовим. Про демократизацію та права людини не йшлося. А тим часом у заяві «Міжнародної амністії», адресованій новому президентові, яку отримала «УМ», міститься заклик почати добрі справи на головній у Туркменістані посаді з амністії усім політв'язням.

      Можливо, Бердимухаммедов не йтиме слід у слід за своїм попередником, і певні цивілізаційні реформи у цій феодальній країні таки можливі? Хоча б з огляду на те, що новий «батько всіх туркменів» — досить молода людина. Йому 49 років, і це один з наймолодших президентів у світі. За спеціальністю Бердимухаммедов — лікар-стоматолог. У велику політику ввійшов у 2001, ставши заступником голови уряду.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>