Особливостi «регiонального» полювання

18.01.2007
Особливостi «регiонального» полювання

В Iзюмському районi Харкiвської областi Кушнарьов iз товаришами вiдстрiлював чи то кабана, чи вовка.

      Поранення, несумісне з життям, — таку трагiчну інформацію констатували вчора, ближче до обіду, лікарі медичного консиліуму, який зібрався з приводу стану здоров'я народного депутата й одного з лідерів Партії регіонів Євгена Кушнарьова. Про це УНІАНу телефоном з Ізюма повідомив міністр охорони здоров'я Юрій Поляченко. Лікарі робили все можливе, щоб врятувати народного депутата, Харків збирав для нього кров четвертої групи, а з Німеччини до Ізюма вилетіли лікарі. Все марно. Учора о 13.40 у пораненого зупинилося серце. Реанімаційні заходи результатів не дали. Євген Кушнарьов помер, так і не прийшовши до тями.

      У російського співака і композитора Юрія Шевчука є чудова пісня під назвою «Не стріляй!». А в ній — дуже розумні й мудрі слова: «Не стреляй и не хвастай другим, что без промаха бьешь по мишеням живым!». Євген Кушнарьов в одному зі своїх інтерв'ю казав: «Є в мене трофеї, про які не соромно не тільки розповідати, а й показувати». Не хочеться говорити про фатум, про трагічний збіг обставин, необережність і безконтрольність полювання в Україні, особливо якщо йдеться про депутатів та чиновників високого рангу. Лише цікаво, чи скоро візьмуть у руки зброю ті, хто цього трагічного вівторка був поруч із Кушнарьовим, і з чиїх рук пролунав той злощасний постріл?

 

Як це було

      Євген Кушнарьов потрапив до Ізюмської районної лікарні з тяжким пораненням живота у вівторок. Трагедія сталася поблизу села Топальське близько другої години дня, коли народний депутат iз групою товаришів повертався з полювання. Подробиці НП слідчі поки що не озвучили. За інформацією начальника управління взаємодії з правоохоронними органами облдержадмiнiстрацiї Олександра Нечипоренка, на шляху депутатського кортежу несподівано з'явився вовк. А далі версії розходяться. За однією з них, автомобіль Кушнарьова різко загальмував, що й стало причиною довільного пострілу. За іншою, мисливці в азартному пориві вискочили з авто і продовжили полювання. Остаточно відомо тільки те, що постріл пролунав iз карабiна «Бенеллi», який належить заступнику директора харківського підприємства «Точприлад», причому з близької відстані. (За даними видання «Комерсант-Україна», йдеться про Дмитра Завального, який був на полюваннi з батьком, директором «Точприладу»). Один із учасників полювання, близький друг Кушнарьова Дмитро Шенцев повідомив сайту «Оглядач», що Кушнарьов був поранений не одним, а навіть кількома пострілами. «Я не бачив, як це сталося, але те, що Завальний стріляв випадково, це точно. Постріл не був навмисним. Думаю, він просто не зорієнтувався. Що це було? Рикошет, напевно, або подумали, що звір побіг... Не знаю», — сказав Шенцев. Отже, мисливці перебували не в машині. За iншими даними, коли пролунав постріл, Кушнарьов був за кущами...

      Ізюмська міжрайонна прокуратура того ж дня порушила кримінальну справу, кваліфікуючи інцидент як нещасний випадок внаслідок необережного поводження зі зброєю. Але наступного дня ця справа для подальшого розслідування була передана обласному управлінню міліції. Відомо, що деякі учасники події дали підписки про невиїзд.

      Свідки трагедії одразу ж викликали «швидку» і поїхали їй назустріч. На під'їзді до Ізюма потерпілого переклали з одного автомобіля в інший і доставили до райлікарні. Фахівці останньої прийняли рішення невідкладно провести операцію, хоча на той час вже розіслали повідомлення до Харкова та Києва і чекали приїзду профiльних спеціалістів. Пізніше медичний консиліум визнає їхні дії єдино правильними у тій ситуації і прийме рішення негайно провести другу операцію.

Другу операцію довелося зупинити

      На той час біля клініки вже чергували харківський та київський реанімобілі із запасами медикаментів та крові, а також бригада фахівців з обласної лікарні та Харківського інституту невідкладної хірургії. Вночі до Ізюма з Києва прибули також міністр охорони здоров'я Юрій Поляченко та провідні спеціалісти в галузі трансплантології, анестезіології, реаніматології. Останні оперативно налагодили зв'язок з німецькими лікарями і отримували від них консультації по телефону та через інтернет. На ранок стало відомо, що зарубіжні консультанти погодились прибути на Харківщину персонально.

      Друга операція тривала близько шести годин, причому з перервами, оскільки у пацієнта різко падав тиск. Аби його нормалізувати, довелося зробити переливання крові. Як повідомив на ранок харківський хірург Олександр Тищенко, Євген Кушнарьов отримав вогнепальне наскрізне поранення в живіт, внаслідок чого було ушкоджено одразу кілька внутрішніх органів. У результаті потерпілому довелося прошити печінку, видалити близько 50 сантиметрів кишечнику та одну нирку. Останню операцію провів відомий харківський уролог, професор Володимир Лісовий.

      Усю ніч з вiвторка на середу в ізюмській лікарні тривав консиліум лікарів. Вони так і не наважилися перевести пацієнта з операційної зали до реанімації. Тому про переправку хворого до клініки вищого рівня навіть не йшлося. Медики чекали, доки стан здоров'я депутата стабілізується, і були готові зробити третю операцію.

      Тим часом, як повідомив Юрій Поляченко, лікарі прийняли рішення провести пряму гіматрансфузію, і перші три донори вже здали кров під час прямого переливання від пацієнта до хворого. Той факт, що Євген Кушнарьов під час поранення пережив глибокий травматичний шок і втратив близько трьох літрів крові, дуже ускладнив ситуацію. Згодом у хворого відмовила й друга нирка, а також спостерігалися ознаки внутрішньої кровотечі. Організм хворого здався вчора о 13.40 — серце, що зупинилось, так і не вдалося запустити.

Браконьєри чи санітари?

      Трагічне для Євгена Кушнарьова полювання проходило у мисливських угіддях Ізюмського району поблизу села Червоний Шахтар. Ці розкішні ліси на березі Сіверського Дінця здавна вважаються улюбленим місцем дозвілля управлінської та бізнесової еліти. Як стало відомо після трагедії, екс-«губернатор» Харківщини почав їздити сюди на відпочинок уже давно, але раніше віддавав перевагу рибальству. Проте останнім часом більше зацікавився полюванням на дикого звіра і навіть зарекомендував себе азартним мисливцем.

      Учора впродовж дня в редакцію «УМ» телефонували читачі, які цікавилися, чого це раптом серед робочого дня народний депутат опинився на полюванні? Річ у тім, що до 9 лютого у нардепів — канікули. Ця інформація ще більше дивувала простий люд, мовляв, а хіба мало було новорічних і різдвяних свят для відпочинку? Тим часом Київський еколого-культурний центр розповсюдив заяву про те, що той трагічний для народного депутата виїзд був навіть не полюванням, а банальним браконьєрством. Адже згідно з наказом Держлісгоспу України «Про проведення полювання на диких парнокопитних і пушних звірів у сезон 2006-2007 р.» (№ 99 від 19.04.2006 р.), сезон полювання на кабанів та інших парнокопитних (спочатку на сайті «Української правди» з'явилася інформація, що компанія полювала на кабана) закрився ще 1 січня 2007 р. А полювання на пушних звірів закривається 29 січня, однак днями полювання є субота і неділя (Кушнарьов же був поранений у вівторок). Однак у відповідь на припущення, що депутат порушив заборону на сезонне полювання, секретар Ізюмської райради, голова міської організації Партії регіонів Костянтин Ольшанський поінформував, що депутат із товаришами брали участь у санітарному відстрілі диких тварин.

 

ЦИТАТА

      «Друзі вважають, що я доволі везучий у полюванні. Найбільшим успіхом мисливця вважається, коли він здобуває лося з відповідним розмахом рогів. У мене є декілька таких традиційних трофеїв: лось-рогач, кабан, декілька козлів. Вдавалося здобути й декілька великих кабанів. У нашій місцевості іншої дичини немає. На полювання ходжу з п’ятизарядним карабіном «Браунінг». Його скинулися і подарували друзі, оскільки карабін не видатний, але й не зі звичайних. А взагалі у мене є колекція зброї. Знаєте, коли людина захоплюється полюванням, то це, так би мовити, підказка друзям, що йому подарувати на день народження. Що може бути простіше? Тому аналогічні колекції має багато-хто. В тому числі й Леонід Кучма. У нього десятки одиниць мисливської зброї. У мене ж п'ять-шість різновидів зброї для полювання на великих парнокопитних і пернатих. Це достойні, висококласні зразки».   

Із персонального сайту Євгена Кушнарьова.

 

ДОСЬЄ «УМ»

      29 січня Євгену Кушнарьову виповнилося б 56 років. Народився в Харкові, після закінчення у 1973 році Харківського інженерно-будівельного інституту, працював на заводі залізобетонних конструкцій у рідному місті. З 1981 по 1990 роки працював в апараті обкому КПРС. Потім був обраний народним депутатом. З липня 1995 очолює народно-демократичне об'єднання «Нова Україна». З лютого 1996-го по грудень 2000-го — Євген Кушнарьов є заступником, а потім — першим заступником голови Народно-демократичної партії. У 1996—1998 роках очолює президентську Адміністрацію Леоніда Кучми. У 2000 році був призначений головою Харківської облдержадміністрації, де пропрацював чотири роки. У 2005 році з'їзд партії «Нова демократія» ухвалив рішення про об'єднання з Партією регіонів. До вчорашнього дня був заступником керівника фракції Партії регіонів у парламенті. В Євгена Кушнарьова залишилися дружина, двоє дітей та двоє онуків.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>