«Томагавком» по чиновнику

16.01.2007

      У ніч із п'ятниці на суботу біля готелю «Національ» у Харкові спрацював саморобний вибуховий пристрій на радіоуправлінні. За збігом обставин, НП сталася якраз тієї миті, коли східцями будівлі до свого офісу піднімався секретар міськради Геннадій Кернес.

      Як стверджують правоохоронці, що миттєво прибули на місце вибуху, 30 грамів бездимного пороху разом з металевими болтами, кульками, шматочками арматури і будівельною сумішшю рожевого кольору зловмисники поклали у звичайний речовий мішок. Усю цю гримучу суміш вони оснастили радіокерованим пристроєм типу «томагавк» і повісили на ялинці, що росте за 12 метрів від входу до готелю.

      За словами начальника експертно-криміналістичного центру Станіслава Перліна, залишки небезпечного начиння правоохоронці відправили на експертизу. За попередніми даними, потужність ялинкової «іграшки» не набагато перевищувала вибухові можливості звичайної петарди. Про це свідчить той факт, що ударною хвилею не вибило жодного із вікон готелю. Залишилася фактично неушкодженою і сама ялинка. Проте, якби металічні складові вибухівки поцілили у когось із перехожих, ті навряд чи уникнули б травм. Зокрема, Геннадію Кернесу пощастило тому, що «деталі» вибухового пристрою розлетілися у радіусі лише семи метрів. Принаймні так стверджують правоохоронці. За даними ж прес- служби міськради, начинням «бомби» була засипана 25-метрова площа.

      Як потрапила небезпечна торба  на дерево — теж велика таємниця. Аби підняти її на метрову висоту й оснастити необхідними приладами, потрібно хвилин двадцять. А оскільки готелю, в якому міститься офіс секретаря міськради, охоронців явно не бракує, ця головоломка теж додала чимало клопоту слідчим.

      Геннадій Кернес подав заяву до міліції і навіть встиг назвати імена людей, які могли замовити вищезгаданий сюрприз. Він також повідомив, що напередодні новорічних свят йому та його дітям телефонував із погрозами невідомий зловмисник. Секретар припускає, що вибухівка на дереві — ланки одного і того ж ланцюжка.

      Правоохоронці, у свою чергу, відкривати кримінальну справу не поспішають, мотивуючи це тим, що під час вибуху ні люди, ні майно не постраждали. Схоже, вони втомилися від численних негараздів, якими супроводжується діяльність нової міської влади. Адже за останні кілька місяців Харкову рідко випадав тиждень, коли мерія не підносила городянам гучного сюрпризу. Особливо «щось таке вiдбувається», коли небезпека потрапити під слідство нависає над чиновниками міськвиконкому. Тоді невідомі зловмисники, як правило, «мінують» по телефону та обстрілюють гумовими кулями мерію або б'ють самих управлінців. Звичайно, вибухівка біля «Націоналю», можливо, не має нічого спільного з цим логічним рядом. Але справа в тому, що її підклали невдовзі після того, як обласна прокуратура порушила карну справу проти одного з начальників управління міськвиконкому. Причому одразу за двома статтями — організація хуліганських дій, що призвели до порушення громадського порядку та перевищення службових повноважень. І хоча слідчі наразі не називають конкретного прізвища, відомо, що йдеться про одного з учасників масового погрому на вулиці Клочківській. Участь у горезвісному мітингу, як «УМ» повідомляла, крім мера Михайла Добкіна та Геннадія Кернеса, брали начальник департаменту із взаємодії з правоохоронними органами Сергій Стародубцев та начальник управління комунального господарства Віктор Китанін. Якраз останній віддав наказ водієві підйомного крану демонтувати будівельну загорожу, що й стало причиною справжнісінької бійні.

      Проте неспокоєм, що запанував у обласному центрі з приходом до мерії синьо-білої команди, зацікавився і щойно призначений віце-прем'єр Володимир Радченко. В інтерв'ю тижневику «Дзеркало тижня» він, зокрема, повідомив, що у Харкові наразі триває безлад, якого країна не знала з 2001 року. Останні події головний силовик Кабміну зарахував до основних викликів національної безпеки, з якими повинні розібратися правоохоронні органи.

      Швидше за все, харківськими негараздами займеться і Верховна Рада в рамках спеціально створеної комісії. Про це повідомив агенції «Статус кво» народний депутат із фракції БЮТ Валерій Камчатний. «Якщо дійсно стане відомо, — сказав він, — що ініціаторами та організаторами масового безпорядку по вулиці Клочківській стали представники міської влади, зокрема Геннадій Кернес, фракція БЮТ у міськраді буде голосувати за його (секретаря) відставку».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>