Касетна «бомба»

06.12.2006

      Скандал щодо хабара начальнику управління квартирного обліку Харківського міськвиконкому Геннадію Бакаляру («УМ» № 226) отримав ще більш резонансне продовження. Невідомі громадяни, які назвалися «чесними співробітниками міліції», передали місцевим телекомпаніям «кіношну» хроніку озвучених напередодні подій. Якщо експертиза підтвердить автентичність наданих плівок, управлінцям буде досить складно відмити всі плями на службових мундирах.

      Навряд чи мине для них безслідно і публічне глузування над високопосадовцями МВС, яке вони дозволили собі на спільній прес-конференції кілька днів тому. Як повідомив інформагентству «МедіаПорт» начальник обласного управління міліції Ігор Репешко, його відомство має намір подати на мера Михайла Добкіна позов до суду.

      Відеохроніка, що потрапила до рук журналістів, може бути прямим доказом участі харківських управлінців у різних корупційних схемах. А заодно розставить усі крапки над «і» у суперечці на тему, ким є насправді пан Бакаляр: жертва, яку міліціонери обрали для компрометування репутації керівників муніципалітету (на цьому наполягають мер та секретар міськради), чи справді хабарник, у чому запевнили громадськість правоохоронці.

      Перші три серії касетного відео, найвірогідніше, мають викликати асоціацію з подіями, що відбувалися у кабінеті начальника «квартирного» управління. На них чоловік, схожий на Бакаляра, спочатку веде переговори з потенційним клієнтом, обіцяючи йому замовити слово перед керівництвом. А згодом дійсно дозволяє відвідувачу покласти характерний згорток у відкритий ящик сейфа чи столу. На плівці з останнім сюжетом стоїть дата — 30 листопада. Саме цього дня і стався у міськвиконкомі інцидент, який чиновники та правоохоронці трактують по-різному. Тому, якщо запропонована плівка буде долучена до справи, як прямий доказ, повідомлення Михайла Добкіна та секретаря міськради Геннадія Кернеса про те, що гроші до кабінету Бакаляра внесли самі оперативники і силою змушували його доторкнутися до них рукою, будуть визнані очевидно відвертим наклепом.

      Друга частина знятого серіалу може бути ілюстрацією історії, до якої потрапив екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Його знаменита фраза, кинута у залу Верховної Ради «Снаряди падають все ближче, Євгене Петровичу...», викликала в міських чиновників бурхливу реакцію. Вони звинуватили правоохоронців у детективних ігрищах з корупційним сюжетом. Мовляв, пан Луценко озвучив у парламенті деталі провокації, яку готували для підриву авторитету пана Кернеса. Але, оскільки в них там щось не вийшло, міліціонери, аби вийти красиво з цієї гри, влаштували казна-що в кабінеті Геннадія Бакаляра. Якщо вірити запропонованим плівкам, то Юрій Луценко дійсно мав рацію і насправді йдеться про дві зовсім різні історії.

      Сюжет останнього відео — захоплюючий. Події відбуваються у якомусь невеликому кафе. Один «герой» сюжету, який назвався директором фірми, своїм двом співрозмовникам повідомляє, що може допомогти їм вирішити проблему оренди землі з потрібними людьми в міськвиконкомі. «Тобто ми це питання вирішимо, — говорить він. — Для мене головне, аби ці гроші потрапили до Кернеса». «Клієнти», вочевидь, розраховували отримати результат за день-два, тому вступили з посередником у коротку дискусію. Але той повідомив, що має репутацію досвідченого «ходока». Мовляв, співпрацював у такий спосіб зі старою владою, а тепер ось налагодив канал доставки хабарів і з новою. Такий аргумент видався співрозмовникам слушним, і вони вдарили по руках.

      На іншій плівці зафіксовано очевидно вже момент передачі грошей. Тобто комерсанта-посередника оперативники вхопили, як кажуть, за руку. Той спочатку активно заперечує факт отримання 35 тисяч доларів для хабара. Але у відповідь правоохоронці перед камерою продемонстрували характерну фарбу на руках затриманого та вилучених у нього купюр — найпоширеніший аргумент у подібних операціях.

      Реакція міськвиконкому на касетну «бомбу» надійшла блискавично. Директор Департаменту взаємодії з правоохоронними органами Андрій Стародубцев заявив, що запропоновані невідомими громадянами плівки потребують експертизи. До того ж, на його думку, подібні зйомки повинні проводитися тільки з санкції прокурора чи суду. А їх розголошення є порушенням таємниці слідства. Більше того, за словами юриста, чиновники і самі готові запропонувати слідчим запис, правда, телефонний, який зробив батько Михайла Добкіна. На ній невідомі радять пану Марку втихомирити свого надмірно активного сина, інакше вони... відріжуть йому... вуха. Прізвище міліцейського чина, якого не варто чиновнику згадувати навіть у сні, інформатори теж назвали. Пан Стародубцев також повідомив, що має докази підготовки кількох провокацій, спрямованих проти Кернеса. На ній чоловік, схожий на секретаря міськради, братиме все ті ж злополучні хабарі.

      Чим завершиться цей скандал, сьогодні сказати важко. Схоже, його учасники випустили на волю небезпечного для них усіх джина і тепер не знають, як запхати літаючу бестію назад у пляшку з меншою шкодою для власної репутації. Карну справу обласна прокуратура порушила поки що тільки проти Геннадія Бакаляра за статтею про хабарі в особливо великих розмірах. За таку провину чиновнику загрожує термін від 5 до 10 років позбавлення волі з повною конфіскацією майна.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>