Брудні технології гарантовано

18.10.2006

      Рівнянням із багатьма невідомими можна назвати перевибори міського голови Кіровограда. Сьогодні передбачити їхнi результати не береться ніхто, зате впевнено прогнозують лише використання брудних технологій - недарма ж у процес включилося стільки «професіоналів».

      Як відомо, 26 березня 40 відсотків кіровоградців проголосували за представника від Блоку Юлії Тимошенко - Валерія Кальченка. Але екс-«губернатор» і новообраний мер обрав не обласний центр, а Київ: кому потрібні комунальні негаразди і місцеві чвари, коли у перспективі - безхмарні чотири роки у столиці?

      Після піврічних перетягувань владних портфелів і практичного безвладдя довгоочікувані перевибори міського голови таки були призначені на 26 листопада. Міський тервиборчком зареєстрував 36 кандидатів у мери (бажаючих було ще більше, однак троє так і не принесли остаточні документи на реєстрацію). Такої кількості бажаючих очолити місто тут ще не було. І яких бажаючих!

    Найімовірнішими претендентами на мерство вважають колишнього міського голову Олександра Нікуліна (судимого і виправданого за хабарництво) та місцевого хлібного магната і монополіста Олександра Табалова (він уже не раз претендував на крісло мера, а в березні ц.р. був знятий із «перегонів» у день виборів за значні порушення виборчого законодавства). І, нарешті, є два кандидати чи то від Блоку Юлії Тимошенко, чи то від «тимошенківської» партії ВО «Батьківщина» - Анатолій Перевозник і Віктор Андрєєв. Обоє тривалий час працювали в керівництві міста, Перевозник - також і в області. І обоє стали самовисуванцями - партійне керівництво і членство розійшлися у думці про достойнішого. Мало того, членів «Батьківщини», крім них, самовисунулося ще четверо! Щоправда, в цьому випадку представники Комітету виборців у Кіровоградській області впевнені, що буде використовуватися технологія з кодовою назвою «купа мала» - це коли кандидатами стають лише для «забивання» більшості місць у дільничних комісіях.

      Кілька фігур у списку кандидатів додають виборам одіозного присмаку й нагадують про безчинства, які коїла кучмівська влада у кіровоградському сотому окрузі на виборах Президента 2004 року. Сергій Хільченко очолював сумнозвісну виборчу комісію №100 і навіть притягався до відповідальності (але успішно уникнув суду i грат), Лариса Андрєєва була членом тієї фальсифікаційної комісії. Тепер обоє претендують на крісло мера як самовисуванці.

      До речі, з 36 кандидатів лише троє - представники партій (Комуністичної, Соціалістичної, УНП).

      Серед списку претендентів - двоє екс-нардепів. Це Ганна Антоньєва («Артеміда») і Володимир Пузаков. Є депутати міської та обласної рад, викладачі вузів, журналісти, підприємці, юристи і навіть протестантський пастор.

      На етапі підготовки до перевиборів виявилося, що в Кіровограді багато людей зі схожими чи однаковими прізвищами. Судіть самі: на 36 кандидатів - два Нікуліни (не родичі), Андрєєв і Андрєєва (аж ніяк не чоловік і жінка), Марковський і Мараховський, Табалов і Топалов. Що прикметно: один із «двійників» - обов'язково новачок у політиці.

      Щоправда, пересічні кіровоградці цими дивними фактами не переймаються і до виборів ставляться пасивно: 26 березня вже ходили, і що? Отож не дивно, що бажаючих працювати у виборчих комісіях небагато.

      А от хто точно прийде на вибори - так це мешканці селища Кізельгур, яких кілька років не могли приписати ні до району, ні до Кіровограда. В результаті права голосу вони весь цей час були позбавлені. Тепер кіровоградська прописка відновлена, і вибори відбудуться й для мешканців цього селища гірників.

      ЦВК дозволила місту користуватися виборчими списками, відкоригованими в ході виборів 26 березня. Але частину списків просто не вдалося знайти - на 12 дільницях їх доведеться повністю відновлювати.

А ТИМ ЧАСОМ...

      26 листопада позачергові вибори мерів відбудуться також у Чернігові, Полтаві й Черкасах.

      Чернігівська МТВК уже завершила прийом документів від претендентів на посаду міського голови - бажаючих назбиралося 34 особи, серед них - ведучий і журналіст телеканалу «Інтер» Олексій Дівєєв-Церковний.

 

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>