Механічний апельсин

07.09.2006
Механічний апельсин

От i познайомилися. Прем'єр Польщi Ярослав Качинський та Вiктор Янукович.

      Перша поява Віктора Януковича на Заході в новій іпостасі Заходу сподобається. Месиджі, які від Януковича хочуть почути, безсумнівно, прозвучать у виступі Прем'єра на Міжнародному економічному форумі в Криниці Гурській (коли версталося це число «УМ», виступ ще не відбувся. — Ред.). Проте, вочевидь, основні тези він переповів напередодні в інтерв'ю впливовій польській газеті «Жеч Посполита» та інформагенції ПАП. З інтерв'ю Янукович постає... радше прозахідником, ніж «російськокультурним» політиком. Утім уважне прочитання дає підстави вважати, що євровектор є більше риторичною фігурою, ніж справді виявом упевненої політики євростратегії.

      Перш ніж звернути ваші погляди до конкретних тез Прем'єр-міністра, зауважимо, що нинішня поїздка до Польщі, де заплановано зустрічі з кількома лідерами держав Центральної Європи, зокрема з польським головою уряду Ярославом Качинським, грунтовно продумана: це спроба команди Януковича виправити його непривабливий імідж на Заході, сформований до та під час Помаранчевої революції. Тому ж бо Віктор Янукович у прозахідному «макіяжі» вражає українців дивовижними відкриттями, зокрема про переосмислену ним роль Помаранчевої революції. Ще трохи — і або ми самі в це повіримо, або сам Янукович щиро повірить у те, що в листопаді -2004 він боровся за демократію.

      Про неминучість Помаранчевої революції. «На події 2004 року потрібно дивитися з двох сторін... Те, що тоді сталося, було певною мірою невідворотним. Українці чекали змін. (...) Я також зрозумів, що країна дозріла до змін і до політичної реформи. 2004 рік був вирішальним — тоді розпочалася конституційна реформа, — ділиться оцінками Віктор Янукович на шпальтах «Жечі Посполитої». І далі: — Наша країна змінилася: є вільні мас-медiа, з'явилися ознаки демократії».

      Про інтеграцію в ЄС та НАТО. Відповідаючи на питання, чи очолювана ним політична сила є проросійською, Янукович відповів: «Партія регіонів існує з 1997 року. Вже у першій програмі партії, яка була тоді затверджена, було записано про необхідність інтеграції зі структурами Європейського Союзу. Цей пункт програми є й надалі актуальним». А от стосовно вступу країни в НАТО Прем'єр відповідав «між крапельками». Його хитра відповідь передбачає як можливість приєднання України невдовзі до Плану дій про членство, так і відмову від кроків, які наближатимуть такий результат. «У справі НАТО стратегія українська є затвердженою. Як Прем'єр я буду підтримувати цю стратегію. Натомість як політик буду уважно придивлятися до процесу в цілому і виконуватиму всі рішення, які прийме моя партія. (...) У цьому питанні потрібно багато працювати, потрібно інформувати суспільство. Треба також реалізовувати спільні з НАТО проекти, аби люди відчули, що співпраця з Альянсом буде корисною для України».

      Водночас спостерігачі відзначили, що в унісон поїздці Януковича до Польщі в надрах урядової прес-служби народилося проєвропейське повідомлення, додатковий начебто аргумент на користь євроінтеграційної політики Кабміну Януковича. Повідомлення це, передане мережею УНІАН, базується на проекті Програми дій уряду. Основний його зміст — «Кабінет Міністрів має намір вивести Україну на рівень країн, які претендують на вступ в ЄС, протягом 10 років».

      Про наступного Президента України. На запитання щодо фігури наступного Президента Віктор Янукович відповів: «Я переконаний, що це буде дуже хороший Президент, якого обере народ». У таку хвилину, напевно, приємно думати про себе?

      Про газотранспортний консорціум. Коли «говорити про розбудову (ГТС), то може постати питання про створення міжнародного консорціуму. Про це ми можемо розмовляти не лише з Росією, а й з іншими, європейськими, партнерами». Водночас Прем'єр переконує: українська газотранспортна система залишиться в руках українців, «про передачу її Росії не може бути мови».

      Про долю нафтогону «Одеса—Броди—Плоцьк». Необхідно продовжити нафтопровід «Одеса—Броди» до Плоцька і далі для поставки сировини до західноєвропейських споживачів, переконаний голова уряду. «Проект добудови «Одеси—Броди» дозволить і Україні, і Європі диверсифікувати енергетичні поставки, я вважаю, він об'єднає економічні інтереси наших двох країн», — цитує Віктора Януковича агенція ПАП. На запитання, чому досі існуюча частина нафтопроводу працює в реверсному режимі й чому так буде, згідно із недавніми заявами міністра палива та енергетики Юрія Бойка, ще 2-3 роки, Прем'єр слушно відповів: «Я не хотів би звинувачувати жодного з наших партнерів, але, зрештою, нафтопровід не може стояти порожнім». «Україна має користь від того, що «Одеса—Броди» працює в реверсному режимі. Так продовжуватиметься доти, доки не буде добудовано польську частину нафтопроводу і доки не буде вирішено, якою нафтою заповнити трубу», — пояснив він свою думку в інтерв'ю «Жечі Посполитій».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>