Презентація для Заходу

06.09.2006

      Щоб розповісти про незмінність європейського вибору України, на Захід їде новий український Прем'єр Віктор Янукович. Саме на таку тему він сьогодні має виступити із доповіддю на щорічному економічному форумі в польському місті Криниця. У 2004 році Україну на цьому Форумі представляв тоді ще опозиційний кандидат Віктор Ющенко. Минулоріч через внутрішньополітичні конфлікти в Києві він відмінив свій візит в Криницю.

      Слухати нашого Прем'єра будуть 1600 учасників Форуму з 50 країн Європи, Азії, США, Канади. Окремо поспілкується з Януковичем і його польський колега Ярослав Качинський, а також таку можливість матимуть під час спільного обіду литовський прем'єр Гядімінас Кіркілас і грузинський президент Михаїл Саакашвілі.

      Уже через тиждень, 14 вересня, глава уряду поїде підкоряти Брюссель. Йому доведеться обговорювати доволі болючу для нього тему — інтеграцію України в НАТО.

      Як повідомив речник українського МЗС Андрій Дещиця, Янукович поінформує представників Альянсу про позицію основних політичних сил щодо відносин Україна-НАТО, зафіксовану в Універсалі національної єдності. Це буде другий візит Прем'єра до штаб-квартири НАТО. Перший відбувся у травні 2004 року.

      У Брюсселі Янукович візьме також участь в десятому засіданні Ради з питань співробітництва Україна-ЄС. За словами речника МЗС, однією з пріоритетних цілей заходу буде налагодження особистих контактів Прем'єр-міністра України з керівництвом Євросоюзу (від його імені виступатиме міністр закордонних справ головуючої в ЄС Фінляндії Ерккі Туоміой), а також підтвердження незворотності стратегічного курсу України на вступ до ЄС. У ході візиту заплановані двосторонні зустрічі з Генсеком Ради ЄС Хав'єром Соланою та віце-головою Європейської комісії Гюнтером Ферхойгеном.

      У Секретаріаті Президента, здається, зовсім не хвилюються, чи вдасться «біло-синьому» Прем'єру гідно представити Україну перед західними високопосадовцями. За словами голови СП Олега Рибачука, Янукович пообіцяв Ющенку, що збереже курс на євроатлантичну інтеграцію країни. «Я думаю, що Янукович як людина слова своїх обіцянок дотримає», — пояснив свою впевненість в інтерв'ю газеті «Коммерсант» Рибачук.

      Учора, виступаючи з парламентської трибуни, Прем'єр натякнув, що поїде на Захід як «сильний, самодостатній партнер». Так, за його словами, новий уряд бачить своє завдання у тому, щоб у переговорному процесі з Євросоюзом на місце прохача, «яким донині виступала Україна, прийшов сильний, самодостатній, а тому цікавий для Європи партнер». Водночас він наголосив на необхідності формування взаємовигідних добросусідських відносин з Росією.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      7—8 вересня Віктор Ющенко відбуде з офіційним візитом до Азербайджану. Там він зустрінеться з президентом Ільхамом Алієвим та проведе переговори з керівництвом парламенту країни. Під час зустрічі будуть обговорені питання спільної реалізації перспективних економічних проектів в енергетичній та транспортній сфері, шляхи розширення торговельно-економічної співпраці двох країн, активізації діяльності ОДЕР-ГУАМ.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>