Погодний «Армагеддон»

31.08.2006
Погодний «Армагеддон»

Ураган пройшовся Севастополем, заваливши кількатонні бігборди. (Фото PHL.)

      Справжня стихія вирувала в Україні минулі два дні — довелося навіть оголосити штормове попередження. Дісталося від негоди і природі, і людям. Сильний дощ, шквалисті пориви вітру «перемкнули» світло в 14-ти областях України. Загалом при каганцях сиділи мешканці 153 населених пунктів. Про це повідомляє прес-служба МНС. Найбільше постраждали Крим, Херсонська, Миколаївська, Львівська, Запорізька, Тернопільська та Донецька області.

      А в усьому винен циклон. Як пояснила «УМ» Людмила Савченко, начальник відділу метпрогнозів Укргідрометцентру, він ішов із півдня України через центральні області. І найбільше від негоди постраждав Крим. Вітер у Криму та на Херсонщині сягав 30—35 метрів за секунду, — каже пані Людмила. — Учора ж циклон відійшов на схід Білорусі. Україна перебувала у тиловій частині циклону — тому по всій території вчора так само пройшли дощі й був сильний вітер».

 

У Бердянську через негоду загинуло двоє людей

      На Запоріжжі в «обійми» шквальних вітрів і зливи потрапили, за незначним винятком, усі населені пункти: звична картина — вирвані з корінням чи повалені дерева і лінії ЛЕП, пошкоджені дахи будинків... В обласному центрі, приміром, за кілька годин випала рекордна кількість опадів! Добряче «насолила» злива мешканцям більшості багатоповерхівок Бердянська. Так, у будинку № 97, що на вулиці Орджонікідзе, вода залила аж три верхні поверхи! А все тому, що міські служби роками де-факто відмовляються ремонтувати дахи у «висотках», мешканці яких не погоджуються створювати товариства співвласників.

      На жаль, не обійшлося без жертв. У Бердянську загинули 19-річний студент Азовського регіонального інституту управління і ще один чоловік, особу якого встановлюють. Під час прогулянки Приморською площею вони обперлися на електрощит і були смертельно травмовані струмом. Заступник начальника місцевої філії МінНС Анатолій Бурлей категорично відмовився оприлюднювати інші подробиці — трагедією, мовляв, займається прокуратура.

       Епіцентром витівок стихії можна вважати багатостраждальну Мелітопольщину. Як повідомив «УМ» заступник голови райдержадміністрації Ігор Чичановський, постраждали майже всі села. Та якщо у Мирному пошкоджено дахи на кількох будинках, то в Костянтинівці, де смерч пройшовся трьома вулицями, доведеться перекривати 48, причому вісім — повністю! А в один із будинків «завітала» блискавка. Стихія розгулялася саме тоді, каже пан Чичановський, коли в райдержадміністрації «губернатор» Євген Червоненко проводив засідання комісії з ліквідації наслідків чергових вибухів на артбазі під Новобогданівкою.

На Одещині підтопило бази відпочинку та магазини

      Сильні дощі стали причиною підтоплень на Одещині — тут «плавають» і будинки, і магазини, частково підтоплено територію місцевих баз відпочинку. А в центрі Одеси дерево впало — якраз на дах будинку, внаслідок чого були пошкоджені перекриття трьох квартир. Без електропостачання і телефонного зв'язку залишився Білгород-Дністровський, повідомляє «Кореспондент». Глава Одеської обладміністрації Іван Плачков уже розпорядився в терміновому порядку створити штаб із ліквідації надзвичайної ситуації на Бiлгородщині.

      Від сильних дощів та різкого зниження температури потерпає і Західна Україна. Синоптики не виключають, що рівень води у тамтешніх річках підніметься від півметра до півтора. А в гірських районах можливі селеві потоки.

У Сімферополі негода повалила 50 дерев

      Крим зазнав найбільше руйнівного лиха — та ще й під час туристичного сезону. Тут буревій позбавив електроструму 73 (із них 33 частково) населенi пункти у Бахчисарайському, Білогірському, Джанкойському районах. Щоправда, ніхто під час негоди не постраждав. А в усьому іншому повний «букет» — повалені вітром дерева, прим'яті ними припарковані на вулиці авто (у Сімферополі, приміром, зафіксовано три подібнi випадки). У Сімферополі загалом було більш як 50 випадків падіння дерев, обриву ліній електропередач і телефонного зв'язку. Особливо дісталося від негоди приморським регіонам. Наприклад, у селищах Малореченське, Рибаче і Генеральське поблизу Алушти сильним вітром знесло шифер із кількох будівель. У Керчі рясний дощ підтопив сім вулиць. А в Євпаторії морська хвиля затопила вулицю Сімферопольську, через що було заблоковано рух транспорту на двокілометровому відрізку. На додачу величезна тополя, яку звалив буревій, зруйнувала двоповерховий житловий будинок.

      В Ялті випала місячна норма опадів. У Євпаторії в районі озера Мойнаки море злилося з озером, затопивши 50-метрову смугу пляжу. Вранці власники багатьох торговельних наметів, що працюють цілодобово збирали вздовж усього берега під зливою те, що вціліло від їхніх торговельних місць.

В Азовському та Чорному морях рятували яхтсменів

      Поблизу Маріуполя, в Азовському морі, рятувальники зняли з яхти шістьох людей. На відстані 1200 метрів від берега яхта «Аеліта», що належить металургійному комбінату імені Ілліча, перекинулася. Рятувальний катер негайно вийшов на місце події, і всі пасажири були успішно врятовані.

      Так само щасливо закінчилася інша пригода — поблизу Євпаторії. Прогулянкова морська яхта «Фаворит» стала жертвою п'ятибального шторму. Незважаючи на те, що в таку погоду суднам заборонено виходити в море, рятувальники поспішили на допомогу. І родину із Херсона — подружжя та їхнього 11-річного сина Микиту вдалося врятувати, повідомили «УМ» в Управлінні МНС Криму. До речі, як розповіли «еменесники», Олексій та Ірина під час шторму випали за борт і розкрили рятувальний плот, а їхній син тим часом був у каюті. Але хлопчик, помітивши відсутність рідних, одягнув рятувальний жилет, узяв гаманець і стрибнув до батьків у море. Рятувальники підняли їх на катер, коли сімейство відчайдушно гребло до берега на плоті, що розкрився лише наполовину. Наразі постраждалі почуваються добре, допомога лікарів їм не знадобилася.

 

ЩО ДАЛІ?
Чекаймо нового циклону з Балкан

      Синоптики тим часом зовсім не втішають. Як запевняє начальник вiддiлу метпрогнозiв Укргiдрометцентру, Людмила Савченко, погода й надалі лишатиметься нестійкою та дощовою. «Сьогодні ми чекаємо переміщення нового циклону з південного заходу, із Балкан, — каже пані Людмила, — він переміщуватиметься знову через Одеську область, центральну Україну — на північний схід. У центральних областях та південних буде град і зливи, шквали. На іншій території теж будуть грозові дощі». У перші дні вересня, зазначають синоптики, у більшості областей пройдуть короткочасні дощі, часом грози. А от 1 вересня по всій Україні передбачаються невеликі дощі. Температура тим часом на заході, півночі та в центрі України буде зовсім не літня: вночі — 7—12 градусів тепла, вдень — 14—19 градусів. На південному сході — значно тепліше: нічна температура — 11—16 градусів, денна — 20—26 .

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>