НОВИНИ ПЛЮС

01.06.2006
У столиці буде музей подарунків

      Київський міський голова Леонід Черновецький підписав розпорядження про створення Музею подарунків Київської міської державної адміністрації. Створити його вирішили задля профілактики проявів корупції серед держслужбовців і посадових осіб столичної влади. У цьому музеї зберігатимуться подарунки, отримані можновладцями від вітчизняних та зарубіжних делегацій, вартість яких перевищує тисячу гривень. До музею добровільно можуть передаватися також і дешевші сувеніри. Планується, що в обов'язковому порядку експонатами музею стануть предмети мистецтва та культури, конфісковані Київською регіональною та Бориспільською митницями. Музей працюватиме щоденно і буде утримуватися за рахунок коштів, що виділяються на розвиток культури та мистецтва у столиці. Подивитися експозицію музею вільно зможе будь-який відвідувач.

Новий президент «Київміськбуду»

      Президентом холдингової компанії «Київміськбуд» обрано Петра Шилюка. Як повідомляє УНІАН, відповідне рішення було ухвалене сьогодні на зборах акціонерів компанії. Раніше пан Шилюк очолював Домобудівний комбінат №4, який входить до складу ХК «Київміськбуд».

Пам'ятник Гонгадзе

      Мер Києва Леонід Черновецький ініціює створення в столиці пам'ятника загиблим під час виконання службових обов'язків журналістам, зокрема Георгію Гонгадзе. Мер доручив заступнику голови КМДА Івану Фоменку й начальникові Головного управління охорони культурної спадщини Руслану Кухаренку до 6 червня організувати проектування пам'ятника, а головному архітектору столиці Василю Присяжнюку до цього часу визначити місце в багатолюдному районі столиці для встановлення пам'ятника.

Стипендії дітям загиблих журналістів

      Кабінет Міністрів України на своєму сьогоднішньому засіданні ухвалив проект розпорядження Президента України, яким пропонує главі держави встановити стипендії дітям загиблих журналістів. Стипендії планують надати 22-річній студентці Київського національного університету культури і мистецтв Ганні Александровій (батька — директора ТРК «ТОР» Ігоря Александрова — до смерті забили невідомі нападники у 2001 році) та 15-річному Денису Іванову (батько — головний редактор газети «Слава Севастополя» Володимир Іванов — помер у результаті замаху в 1995 році).

Самоспалення

      У місті Антрацит, що на Луганщині, на території ринку нетверезий чоловік облив бензином себе, дружину та торговельний контейнер, де та працює, та підпалив себе.

      Як повідомляє прес-служба МінНС, чоловік отримав 90 відсотків опіків тіла і помер. Дружина, на щастя, не постраждала.

Постраждали діти

      На Львівщині, у селі Забужжя Кам'янка-Бузького району, під час вибуху невідомого предмета загинула дитина, ще трьох із осколочними пораненнями госпіталізовано. Трагедія сталася після того, як діти вкинули в багаття невідомий предмет. «Невідомим предметом» виявився боєприпас, котрий і вибухнув. Як повідомляє прес-служба МінНС, 8-річний хлопчик загинув, ще троє, віком від 14 до 11 років, госпіталізовані. Їхній стан лікарі оцінюють як середньої тяжкості.

Аварія на переїзді

      Біля села Власівка Світловодського району Кіровоградщини на нерегульованому залізничному переїзді легковий автомобіль зіткнувся з тепловозом. У результаті аварії постраждало 2 особи, яких із травмами у важкому стані госпіталізовано.

Малолітні крадії

      П'ятеро дітей обікрали шкільну їдальню у Чернівецькій області. Малі розбили вікно будівлі та набрали продуктів приблизно на 130 гривень. Найбільше вражає вік порушників — старшому виповнилося дев'ять років, а молодшому — лише чотири. Троє із п'яти крадіїв — учні 1—3 класів сільської школи. Була в цій компанії і 8-річна дівчинка. Зараз правоохоронці проводять «виховну роботу» з батьками дітей.

Пошуки порятунку від пташиного грипу

      У Москві розпочалися тести щеплення проти пташиного грипу, повідомляє винахідник препарату, російська фірма «Мікроген». Випробування проводяться в два етапи на групі зi 120 добровольців віком від 18 до 45 років і будуть тривати до середини серпня. Про їх результати буде повідомлено наприкінці серпня, заявив позавчора на пресовій конференції директор науково-виробничого об'єднання «Мікроген» Антон Катлінський. Насторожує те, що в тестовий період добровольці не будуть ізольовані в лікарнях, а житимуть удома, але перебуватимуть під постійним наглядом фахівців московського НДІ вакцин і сивороток. Штами небезпечного для людей вірусу H5N1 були привезені з В'єтнаму.

      У свою чергу директор петербурзького НДІ грипу Олег Кисельов повідомив, що в його інституті з наступного тижня розпочинаються тестування на групі з 10-20 добровольців вакцини проти пташиного грипу власної розробки. Перші результати будуть відомі вже через два тижні, тобто в середині червня.

 Дорога ти моя Катерино

      За 583 тис. євро було продано позавчора на паризькому аукціоні «Сотбіз» колекцію з 26 листів французького письменника та філософа Вольтера до російської цариці Катерини ІІ. Стартова ціна становила 250—300 тис. євро. Листи придбав приватний колекціонер з Європи. Продані листи становлять приблизно чверть від загальної кореспонденції Вольтера до російської самодержиці. Інші зберігаються в громадських інституціях Москви та Національній бібліотеці в Парижі.

Черговий іракський скандал

      Розгорається черговий скандал навколо дій американських військ в Іраку, який може затьмарити інциденти з тортурами у в'язниці «Абу-Грейб». Речник Білого дому Тоні Сноу повідомив, що адміністрація президента Буша розпорядилася провести повне розслідування звинувачень на адресу морських піхотинців США в тому, що вони 19 листопада минулого року розстріляли щонайменше 24 цивільних безневинних мешканців (включно з дітьми) іракського міста Хадіта. Розстріл випадкових людей було здійснено на знак помсти за загибель американського військовослужбовця, який підірвався на закладеній придорожній міні. Щоб потім зам'яти цей інцидент, американське командування виплатило родинам від 1500 до 2500 доларів за кожного вбитого.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>