Одним кандидатом менше

21.03.2006
Одним кандидатом менше

Богдан Федоришин.

      Учора у Львові ховали кандидата на посаду мера Львова Богдана Федоришина. Він помер у п'ятницю ввечері, у своєму офісі в центрі міста. Федоришин був відомим бізнесменом, генеральним директором футбольного клубу «Карпати» та почесним консулом Грузії у Львові. Тіло Богдана Федоришина знайшли в тому ж таки офісі. Як з'ясувала судмедекспертиза, причиною смерті Федоришина став серцевий напад. Пізніше прес-служба Львівської ОДА офіційно повідомила, що бізнесмен давно страждав на ішемічну хворобу серця та переніс кілька операцій. У Львівському обласному патологоанатомічному бюро заявили: «Макроскопічних змін, таких, які б підтверджували якісь насильницькі дії, не було виявлено. А тих змін, які були в серці, цілком достатньо для того, щоб викликати таку гостру серцеву недостатність і смерть».

      Та попри офіційні висновки, люди з команди Федоришина, зокрема політолог Юрій Шведа, вбачають у смерті кандидата «невипадковість»: за словами соратників, у день смерті у Федоришина був звичайний день, без надмірного напруження. Передвиборча кампанія йшла за планом. Політолог розповів, що 17 березня до 18.00 разом iз Федоришиним він був на телебаченні. Потім Федоришин поїхав у свій офіс. Жодних проблем із самопочуттям цього дня у нього не було. «Він не скаржився на здоров'я, у нього був дуже гарний настрій. В його смерті я бачу дуже багато збігів», — сказав Юрій Шведа.

      За його словами, «не можна не пов'язувати смерть кандидата з тим, що влітку 2005 року Федоришин оприлюднив так звані «плівки Федоришина». «І, як бачимо, два основні фігуранти цих плівок померли. Екс-«губернатор» Львівської області Степан Сенчук був розстріляний, а людина, яка оприлюднила ці записи, померла нібито від серцевого нападу», — зазначив соратник кандидата.

      4 липня 2005 року Федоришин оприлюднив розшифровку аудіозапису розмов нинішніх і колишніх високопоставлених осіб Львівської області, які, на його думку, свідчать про прояви корупції у Львівській ОДА. У записах фігурували прізвища екс-голови ОДА Степана Сенчука, Олександра Сендеги, нинішнього голови ОДА Петра Олійника, екс-начальника УМВСУ у Львівській області Богдана Шкаради і декількох колишніх високопоставлених осіб. Проте хто саме веде ці розмови, Федоришин тоді відмовився сказати.

      Свої співчуття родині Богдана Федоришина вже висловив «губернатор» Львівщини Петро Олійник та кілька кандидатів на посаду міського голови Львова. Деякі з них назвали спроби пов'язати смерть Федоришина з плівками політичними маніпуляціями.

      Народний депутат та почесний президент ФК «Карпати» Петро Димінський від будь-яких припущень та версій щодо смерті Богдана Федоришина відмовився, лише додав, що Богдан Федоришин «багатьом заважав».

      «Ясна річ, що він багатьом був невигідний. Особливо Олійнику (голові Львівської ОДА. — Авт.). Тому що він опублікував плівки, а Олійник досі на нього, зауважте, не подав до суду. Вже двох немає. Третій десь там незрозуміло де», — каже Петро Димінський.

      А виборчий Блок Богдана Федоришина «За Львів!» навіть після смерті свого лідера не сходить з дистанції виборчих перегонів. У списку Блоку «За Львів!» є син покійного кандидата — студент Львівського медичного університету імені Данила Галицького Захар Федоришин.

      У зв'язку з передчасною смертю Федоришина Блок «Наша Україна» скасував усі акції у Львові. «Ми відмінили всі акції», — зазначив заступник керівника обласного штабу «Нашої України» Олесь Старовойт. Протягом трьох днів «Наша Україна» не влаштовуватиме у Львові жодних масових акцій.

      Богдану Федоришину було 44 роки, у нього залишилося троє синів.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>