Політика чи кримінал?

30.11.2005
Політика чи кримінал?

(УНIАН.)

      Колишнiй керівник Львівщини Степан Сенчук загинув у 50 років. Учора його фактично впритул розстріляли з автомата Калашникова у власному джипі «Лексус» у селищі Брюховичі неподалік Львова (саме у цьому престижному місці для крутеликів i високопосадовців мешкав загиблий).  Це сталося о дев'ятій ранку біля місцевого цвинтаря, поряд із заправкою. Автоматну чергу почули сусіди Сенчука, а коли під'їхали ближче, то побачили, що лобове скло машини на місці водія пробите кулями.

      Як розповів «УМ» начальник Центру громадських зв'язків обласної міліції Львівщини Валерій Козлов, кілери професійно «скинули» на місці злочину поряд із джипом (державний номер 777-09 ТМ) знаряддя вбивства — автомат Калашникова. За свідченнями випадкових очевидців, нападники втікали на червоному легковику, марку якого точно не встановлено. Це або «ВАЗ» ( вісімка або дев'ятка) або «Фольксваген». Також на лобовому склі джипа виявлено сліди від куль, припускають, що від пістолета, але цієї зброї на місці не виявлено.

      За деякими даними, кілерів, найімовірніше, було двоє. В міліції не кажуть скільки кульових поранень отримав пан Сенчук i які з них виявилися смертельними. Натомість, за словами пана Козлова, в області введено план «Буран», для негайного затримання  кілерів задіяно весь особовий склад міліції Львівщини, отже протягом усього учорашнього дня до червоних легковиків правоохоронці проявляли підвищену увагу.

      Враховуючи резонансність скоєного злочину, слідчо-оперативну групу на місці очолює особисто начальник управління МВС у Львівській області Віталій Максимов. За його словами, у міліції вже є кілька версій про можливі причини замаху, але всі вони опрацьовуються, тому не розголошуються.У другiй половинi дня на мiсце вбивства мали приїхати голова СБУ Iгор Дрiжчаний та заступник мiнiстра внутрiшнiх справ Петро Коляда.

       Валерій Козлов спростував попередню інформацію окремих львівських ЗМІ, що разом зі Степаном Сенчуком у «Лексусі» була його дружина, яка лише дивом вижила, але через шок не коментує пережите. У міліцiї стверджують, що Сенчук був у джипі один. За неперевіреною інформацією, на тому місці, де сталася трагедія, колишній «губернатор», який останнім часом обіймав посаду керівника концерну «Еколан», очікував біля АЗС на зустріч з адвокатом у справі «Сільмашу», але той не приїхав. Наразі правоохоронці перевіряють ймовірність причетності адвоката до організації замаху. За іншими даними, адвокат просто запізнився на 5-7 хвилин, повідомляє Західна інформаційна корпорація з посиланням на власне джерело у правоохоронних органах. Швидше за все вбивці знали про цю заплановану зустріч.

      Загиблий Степан Сенчук був досить відомою на Львівщині людиною. В органах місцевого самоврядування очолював фракцію Аграрної партії. З 14 квітня 1998 року до 5 липня 2001 року він очолював Львівську облраду, а з 15 січня 1999 року до 19 березня 2001 року — Львівську облдержадміністрацію. Отже, тривалий час сидів на двох кріслах, за що жорстко критикувався опозицією. Звільнений з «губернаторського» крісла був за однією версією через лояльність до тодішнього Прем'єр-міністра Віктора Ющенка, за іншою — через причетність до зловживання службовим становищем, ухиляння від сплати податків, махінації з паливом i спиртом, лобіювання інтересів комерсантів, що займалися незаконною вирубкою лісу тощо. «Діяльність» Сенчука у 2001 році досить пильно вивчала парламентська комісія з боротьби з корупцією i оргзлочинністю. Шлейф окремих кримінальних справ тягнеться за екс-«губернатором» до сьогодні. Щоправда, після призначення керівником Львівщини Петра Олійника кримінальне розслідування численних фактів стосовно Сенчука почало гальмуватися. Принаймні так стверджує заступник голови Львівської облради Ігор Держко. Як відзначає pадіо «Свобода», Сенчука називали людиною нинішнього львівського «губернатора» Петра Олійника.

      Сам Олійник вчора висловив співчуття родині убитого i заявив, що міліція зобов'язана знайти його вбивць. Розслідування цього злочину він узяв під особливий контроль облдержадміністрації. Співчуття родині загиблого висловила i партія «Народний cоюз «Наша Україна», членом якої Сенчук став у квітні цього року,  i був делегатом її установчого з'їзду. Партія заявляє, що «зробить все, щоб винних у цьому страшному злочині було покарано, і звертається до правоохоронних органів з вимогою термінового розслідування вбивства».

      До речі, вважається, що в період останньої президентської виборчої кампанії голова спостережної ради корпорації «Еколан» Степан Сенчук був одним із головних спонсорів помаранчевої команди на теренах Львівщини. За неперевіреною інформацією, Сенчука найближчим часом мали призначити в керівництво Держкомрезерву України.

      Тиждень тому депутатки облради Лариса Федорів та міськради — Віра Лясковська заявили, що серед осіб, причетних до спроби незаконної приватизації земельної ділянки в межах Брюховицького лісництва, є люди Сенчука — Колодійчук, Писаренко, Масляк та Лавейкін. Того ж дня сам Сенчук заявив, що немає жодного стосунку до цих звинувачень. «Ця заява до мене не має жодного відношення. Ті, хто таке поширює, мають, очевидно, бажання заробити якісь політичні дивіденди напередодні виборів», — казав Сенчук, зізнавшись при цьому, що знайомий лише з Михайлом Левейкіним.

      А ось народний депутат, член фракції «Батьківщина» Андрій Шкіль пов'язує вбивство Степана Сенчука з його бізнесовою діяльністю, повідомляє інтернет-видання «Львівський портал»: «Я думаю, що вбивство Сенчука не пов'язане з його політичною діяльністю, я впевнений на 90 відсотків, що ні. Думаю, це пов'язано з його бізнесовою діяльністю». Замовниками злочину Шкіль вважає тих, кому Сенчук заважав у бізнесовій сфері.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>