Драйв без нафталіну

24.11.2005

      Спочатку картинка з натури для непосвячених. У вечірню годину «пік» одну з міських зупинок несподівано «окуповує» зовні нічим непримітний гурт студентів. До пори до часу вони безтурботно вдають із себе потенційних пасажирів. Але все ураз змінює трамвай. При його появі хлопці та дівчата дістають iз кишень хусточки і, розмахуючи ними на всі боки, в одному емоційному пориві вітають у салоні похнюпленого літнього чоловіка. Реакція останнього чимось нагадує подив спантеличеної людини, яка вперто бореться зі спокусою раптово впасти у дитинство. А не менш спантеличені громадяни по цей бік вікон перепитують один в одного: «А що, власне, відбувається?» «Ми свого товариша проводжаємо», — відповідають учасники розіграшу, витираючи нібито реальну сльозу.

      У випадку, якби трамвай випередив вказаний організаторами заходу час або, навпаки, запізнився, студентам, крім сцени прощання, довелося б вдавати ще й його (трамвая) прибуття. Тобто драйв-моб, за словами учасників фестивалю, — «це раптова й одночасна поява великої кількості людей, які домовилися синхронно здійснювати попередньо узгоджені дії. Головна мета драйв-мобу — просто кураж, яскравий спалах у ряді монотонних буднів».

      Майже тиждень  вирував фестиваль, запалюючи на обличчях харків'ян теплі посмішки. Скажімо, біля великого термометра в районі станції метро «Історичний музей» одна з команд драйв-мобів змусила перехожих шукати у вечірньому небі НЛО. Інша спокусила вальсом та рок-н-ролом цікавих зівак біля пам'ятника Шевченку. Ще одна наполегливо створювала легкий ажіотаж в аптеці №2, вдаючи покупців вкрай дефіцитного товару. Були і шапочки з китицями на головах у студентів, які грали роль зимових лижників навколо готелю «Харків», і барвистий парад повітряних кульок на плацу Оперного театру. Ще одна група підійшла до виконання сценарію у стилі червоних суботників, старанно відмивши від автографів та поцілунків пам'ятник закоханим.

       Фестиваль маленьких безумств плавно перетік у гала-концерт. А вже тут влаштували фінальні змагання команди-переможниці з драйв-мобів. Та й сам концерт пройшов нетрадиційно, адже ведучими на ньому були міський голова Володимир Шумілкін та «кавеенщики» Гліб Тимошенко й Ігор Діденко. Для того аби витримати конкуренцію маститих профі, Володимир Андрійович навіть заспівав. Подейкують, що його дебютний виступ будуть розкручувати в ефірі усіх місцевих радіостанцій. Словом, міський голова вирішив виборювати статус місцевої суперстар. До речі, кращого піар-кроку за кілька місяців до виборів і не придумаєш.