Вигребли!

24.11.2005

      «Доки у вас не буде нормальних туалетів, про Євросоюз можете забути». Так — можливо, аж занадто різко, але щиро — відреагував один мій знайомий іноземець на прагнення України «рухатися у Європу». Чоловік знає, про що говорить, — він мав необережність проїхатися мальовничими українськими селами з туристичною метою. Але після кількох відвідин туалетів типу «сортир» швиденько чкурнув до своєї затишної  й «буржуйської» Європи, пообіцявши повернутися в Україну не раніше, ніж «до вас прийде цивілізація».

      Образливо, звісно, що наша прекрасна країна залишається в уявленні таких-от «чистюль» якоюсь вигрібною ямою. Єдине, що може хоч трохи потішити наше ображене самолюбство, — ми не самі. Як свідчить дослідження, проведене британською благодійною організацією «Вотер ейд» з нагоди «свята» (ще одна несправедливість — виявляється, саме на наш День свободи припадає «їхній» День туалетів), понад третина населення Землі (2,6 мільярда) не має доступу до нормальних санвузлів. І, між іншим, до переліку «ганебних» країн, у кожній з яких  є проблеми з клозетами, потрапили й кілька кандидатів на вступ до Євросоюзу. Зокрема, Румунія і Туреччина. Окрім них, як повідомляє газета «Гардіан», до цього списку входять Росія, Мексика, Бразилія, Єгипет, Марокко та інші країни.

      Найгіршим же «туалетне» становище є в Індії, де 772 мільйони осіб «випорожняються» буквально «під кущиком», а то й під хатою — туалетів у них немає як таких. У Китаї — до речі, останнім часом вельми прогресивному в економічному плані — таких нещасних 736 мільйонів. А найнижчий відсоток «туалетного забезпечення» в Ефіопії: лише 6 відсотків її населення має доступ до бодай поганеньких клозетів. В Афганістані та Камбоджі цей показник становить 20 відсотків.

      До речі, Україна серед фігурантів цього неприглядного дослідження не фігурує. Можливо, не так у нас уже в «туалетному» плані усе й погано?