Чорна серія

18.08.2005
Чорна серія

Лiтак розбився ще й у Венесуелi. (Фото РЕЙТЕР.)

«Дуглас» — літаюча труна для 160 чоловік

      Літак колумбійських авіаліній «Вест Каріббієн Ейрлайнс» марки «Макдоннел Дуглас MD-82» з 152 пасажирами та 8 членами екіпажу на борту розбився позавчора в горах західної Венесуели, неподалік від кордону з Колумбією, повідомляє «Франс Пресс». Літак здійснював рейс з Панами на Мартиніку — заморський департамент Франції в басейні Карибського моря. Всі пасажири були мешканцями Мартиніки і мали французьке громадянство. Більшість складала група колишніх однокласників, які вирішили відзначити чергову зустріч спільною туристичною мандрівкою до Панами.

      Рятувальні загони вже знайшли тіла всіх жертв катастрофи та одну з «чорних скриньок». Але міністр внутрішніх справ Венесуели Хессі Чакон повідомив, що знадобиться ще два дні, щоб зібрати всі рештки тіл та перевезти їх iз гір до моргу міста Маракаїбо. Він також сказав, що незадовго до катастрофи пілоти повідомили про відмову одного двигуна і запросили дозвіл на аварійну посадку, але через кілька хвилин відмовив і другий двигун, після чого машина стала падати каменем на землю зі швидкістю 2100 метрів на хвилину.

      Як і у випадку з трагічною катастрофою кіпрського літака у Греції минулої неділі, головну вину за трагедiю у Венесуелi покладають на авіакомпанію. Дешеві авіалінії «Вест Каріббієн Ейрлайнс» діють з 1998 року і на цей час «дохазяйнувалися» до боргу в 6 мільйонів доларів. Одному з пілотів, Давиду Муньосу, був лише 21 рік, хоча він уже встиг налітати тисячу годин. Міністр транспорту Франції Домінік Пербан наразі утримується від однозначних висновків стосовно причин катастрофи. Він повідомив, що літак, який зазнав аварії, впродовж цього року двічі проходив технічний огляд на Мартиніці й жодного разу не було виявлено серйозних технічних проблем.

      У березні цього року в згаданій компанії вже була драма — один із чеських пропелерних літаків розбився, загинули 2 пілоти та 6 пасажирів. У липні США заборонили на тиждень польоти літаків «Вест Каріббієн Ейрлайнс» до американських аеропортів, допоки машини не буде приведено до належного технічного стану.

На автобусі — до моргу Багдада

      Учора вранці в Багдаді здійснено черговий кривавий терористичний акт. Два начинені вибухівкою автомобілі вибухнули з інтервалом у 10 хвилин перед в'їздом до центрального автовокзалу «Аль-Нахда» та перед самим автовокзалом. А коли рятувальні загони та поліція почали збирати тіла загиблих i надавати допомогу пораненим, було детоновано третій автомобіль, який стояв на вулиці неподалік автовокзалу та міського шпиталю. Агенція «Франс пресс» станом на 15.00 повідомляла про щонайменше 43 загиблих та 73 поранених, хоча точну кількість жертв встановити важко: тіла та поранених поспiхом розвозили до різних шпиталів. 

      Іракська поліція вважає, що всі три теракти були скоординовані, а безпосередньою мішенню останнього з них були поліцейські та медичний персонал, які прибули надавати допомогу людям.

      Агенція «Рейтер» повідомляє iз посиланням на отриману від американських військових інформацію, що один iз замахів виконав терорист-самогубця, а дві інші машини детоновано з допомогою дистанційного пристрою.

      Окрім того, вчора впродовж першої половини дня в різних місцях Іраку було здійснено ще кілька терактів, у яких загинули 11 осіб, зокрема і шестеро військовослужбовців, які охороняли нафтопровід на півночі країни, неподалік від міста Кірку. В місті Байджі було застрелено трьох водіїв вантажівок. Один із них був громадянином Туреччини.

Іспанські вояки розбилися в Афганістані

      Катастрофа гелікоптера позавчора неподалік афганського міста Герат забрала життя 17 іспанських військовослужбовців з миротворчого контингенту НАТО, ще п'ятьох їхніх колег вважають зниклими безвісти. Агенція «Франс пресс» повідомляє, що причиною катастрофи стало випадкове зіткнення двох іспанських гелікоптерів під час звичайних військових навчань. Другий гелікоптер зумів здійснити аварійну посадку, хоча при цьому отримали поранення 5 вояків.

      Однак міністр оборони Іспанії Хосе Боно Мартінес наразі заявляє, що причина катастрофи ще не встановлена: «Це міг бути нещасний випадок або атака ззовні». Не виключено, що гелікоптеру «допомогли» впасти афганські партизани.

      Нагадаємо, що в Афганістані миротворчу місію виконують 850 іспанських військовослужбовців.

Загибель нігерійського порому

      Позавчора в Нігерії на річці Джалінго затонув пором з 102 особами на борту. Причиною трагедії стало те, що команда не впоралася з бурхливою течією. Всі люди загинули, повідомляє німецька інформагенція ДПА з посиланням на нігерійську агенцію «Сапа». У країні тривають зливи, які спричинили вихід рік із берегів та повені.

      Це вже друга велика трагедія в Нігерії, спровокована зливами. Минулого тижня приблизно 60 осіб загинули в результаті руйнування підмитого повеневими водами мосту через ту ж Джалінго. Катастрофи на водних шляхах Нігерії пояснюються також тим, що в експлуатації перебувають старі напівсправні судна, а правила техніки безпеки повністю ігноруються.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>