Помилуйте «стрілочника»

27.07.2005
Помилуйте «стрілочника»

За гратами «стрiлочники»: командир екiпажу Су-27 Володимир Топонар, керiвник польотiв Юрiй Яцюк та управляючий авiашоу Анатолiй Третьяков. (Фото УНІАН.)

      Вирок у «Скнилівській справі», що прозвучав наприкінці червня, так і не поставив крапки в цій болісній для сотень людей темі. Для когось винесені Військовим апеляційним судом Центрального регіону вироки стали «моментом істини». Для когось — лишень верхівкою айсберга. Звісно, що більшість родичів тих, хто несподівано трагічно загинув на Скнилівському летовищі, задоволена, що бодай «виконавці» трагедії сидітимуть за гратами. Та є серед кількох сотень потерпілих унікальний, у певному сенсі, виняток. Дівчина, яка втратила на Скнилові матір і брата, просить Верховний Суд України скасувати вирок одному з засуджених — Юрієві Яцюку. Аналогічну скаргу подав і батько Ірини, від свого імені.

      Молода мешканка райцентру Городок, що на Львівщині, Ірина Солтис твердо переконана у двох речах: вирок щодо підполковника Яцюка несправедливий, а на лаві підсудних сиділи далеко «не ті» люди. Таких висновків Ірина дійшла, самостійно вивчивши матеріали кримінальної справи Юрія Яцюка.

      Іра — майбутній юрист, закінчує навчання на юридичному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка, нещодавно вийшла заміж і готується стати матір'ю.

      — Ірино, коли саме ти вирішила написати касаційну скаргу щодо засудженого Юрія Яцюка?

      — Свою касаційну скаргу я подала одразу після вироку суду. Я хотіла взяти справу Яцюка на вивчення як потерпіла ще на самому початку судового процесу, в листопаді 2004 року. Але такої можливості в мене не було. З матеріалами справ інших засуджених я не мала можливості ознайомитись. Уважно вивчивши матеріали, я вирішила, що ця людина не заслуговує 5 років ув'язнення, що цей строк суд дав йому безпідставно. Через це я вирішила подати касаційну скаргу до Верховного Суду України з проханням закрити кримінальну справу проти Яцюка, а також скасувати винесений йому Військовим апеляційним судом вирок. Також касаційну скаргу від свого імені подав і мій батько.

      Я відвідала кілька засідань суду, спілкувалася з адвокатом, який захищає Яцюка, Віталієм Домашовцем. Саме він мені надав деякі матеріали. До того ж моя майбутня професія пов'язана з юриспруденцією, і мені було цікаво навіть для себе самої подивитися і навчитися, як оформляються такі скарги, як пишуться, було цікаво вивчити справу.

      — На твою думку, кого не вистачало на лаві підсудних у «Скнилівському процесі», окрім тих, кого нещодавно засудили?

      — Я вважаю, що люди, які сиділи на лаві підсудних, взагалі не мали там сидіти. Я дійшла висновку, що замість них там мали би бути організатори того авіашоу, генерали. Чомусь їх не посадили перед потерпілими, нікого з них навіть не знизили у званні, вони не отримали покарання. Здається, просто була потреба знайти крайніх — такими визнали цих льотчиків. Їх просто зробили «стрілочниками».

      — Як інші потерпілі сприймають цю твою ідею — подання касаційної скарги до Верховного Суду з проханням відмінити вирок Яцюку?

      — Я не спілкуюся зі всіма потерпілими, а лише з мешканцями Городка. Але ті, з якими говорила, зі мною погоджуються в тому, що на лаві підсудних сиділи не ті люди, які мали б. До моєї скарги вони ставляться добре, але повторити мої дії і також подати касаційні скарги вони не мають наміру. Багато з них зрештою заспокоїлися, що бодай хтось є покараний за трагедію на Скнилові.

      — Іро, ти маєш намір вивчати справи інших засуджених військових, зокрема Володимира Топонаря, якому дали 14 років ув'язнення?

      — Якщо мені нададуть таку можливість, то, звичайно, якщо будуть на те підстави, я подам касаційну скаргу і стосовно Топонаря. Але сумніваюся, що мені це вдасться зробити, адже я не ознайомлена з матеріалами справ інших підсудних.

* * *

      Натомість представник у суді 170 потерпілих, у тому числі й Ірини Солтис, Володимир Кравчук вважає дії родини Солтисів навмисне спланованими «піар-ходами» адвокатом засудженого Юрія Яцюка. «Зі мною ця родина не розривала угоди про юридичне представництво в суді, тому я й досі є її представником. Але пояснити те, що вона подала касацію про скасування вироку Яцюкові, я можу лише тим, що таким чином його захист намагається чогось добитися. Адвокат Віталій Домашовець є професіоналом, свою справу знає... Насправді Ірина ледве орієнтується у цій справі. Вважаю, що це було зроблено для спеціального розголосу в пресі», — так прокоментував Володимир Кравчук касаційну скаргу родини Солтисів.

 

А ТИМ ЧАСОМ

      Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко підписала розпорядження про утворення міжвідомчої робочої групи з питань відшкодування шкоди потерпілим унаслідок катастрофи військового літака СУ-27 УБ на львівському летовищі «Скнилів». Керівником групи став заступник міністра юстиції Василь Мармазов.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>