Новобогданівка: роковини артобстрілу

06.05.2005

      Смертоносний «металобрухт» на військових складах у районі Новобогданівки, що на Запоріжжі, транспортуванню не підлягає, його необхідно знищувати на місці, робить висновок заступник міністра оборони Володимир Терещенко. Досі, на його думку, роботи з утилізації вели незадовільно, бо було задіяно недостатньо відомств і служб. Надалі всі роботи координуватиме МінНС, а термін «утилізація» треба забути: об'єкт треба ліквідувати. Отже, знову вибухи?

      Селяни ж категорично відкидають варіант знищення залишків боєприпасів на місці. Торік сільські збори ухвалили перекриття автомагістралі «Харків—Сімферополь» і залізниці на Крим. Ультиматум спрацював, і влітку підриви в кар'єрі між селами Троїцьке і Терпіння військовики припинили. Лише після того, зауважу, як один із снарядів «вирвався на волю» і впав неподалік колодязя у селі Троїцьке, з якого люди якраз набирали воду. На щастя, обійшлося лише черговою порцією стресу. «Народ ніколи не погодиться з варіантом підриву боєприпасів на місці їх складування. Цілком вірогідно, що й трасу перекриють. Надто багато обіцянок було від влади — і надто мало зроблено», — каже сільський голова Новобогданівки Дмитро Хлистун.

      Пан Хлистун погодився з реплікою, що обманом грішила «команда Кучми» — нинішньому Кабміну доводиться втискувати ситуацію в лещата реалій. А вони такі, що навіть не розпочато газифікацію сіл Відродження і Троїцьке; припинено ще восени фінансування будь-яких робіт — державну гривню тодішній режим задіяв на просування Віктора Януковича в Президенти. Сільський голова каже, що лише торік було складено 271 акт, а заяви продовжують надходити і сьогодні. Потрібно терміново відновлювати фінансування робіт.

      Нова влада ще нічого не обіцяла, однак обнадійлива звістка зі столиці прилетіла: голова Мелітопольської райдержадміністрації Юрій Радьков зустрівся з міністром фінансів Віктором Пинзеником, і в державному бюджеті знайшли «краник» для новобогданівського «прикрого випадку» (саме так назвав трагедію мешканців одинадцяти сіл зони ураження екс-Президент України Леонід Кучма).

      За словами головного лікаря Новобогданівської лікарні Алли Ваніної, місцевий шпиталь увесь час переповнений: зросла кількість гіпертоніків, неврастеніків, потерпають люди після стресу від анемії, безсоння, ускладнень дихального «механізму». До п'яти жертв травня минулого року додалося кілька несподіваних смертей ще влітку. Цвинтар поповнився саме тоді, як військовики, попри спротив людей, почали масові підриви боєприпасів у кар'єрі, неподалік сільських помешкань.

      На складах, як відомо, зберігалося майже сто тисяч тонн боєприпасів. Під час пожежі вони вибухали з інтервалом у 5—7 секунд. За інформацією начальника інженерних військ Південного оперативного командування полковника Володимира Маринюка, навсібіч розлетілося близько половини. Найважче було зібрати 1200 ракет «Град» — ці «гостинці» розліталися на великі відстані і входили в землю на глибину до п'яти метрів. Усього ще підлягає знищенню близько 40 тисяч тонн боєприпасів. У який спосіб це буде зроблено — питання відкрите.

      Немає відповіді й на традиційне «Хто ж винен?». Ще свистіли над головами снаряди, а тодішній віце-прем'єр-міністр Анатолій Клюєв у статусі керівника державної комісії стверджував: «роздягали» снаряди і палили цигарки, ось порох і спалахнув. Цю ж версію відстоював і керівник МінНС Григорій Рева. «Забувши», що пожежа загадково збіглася з ревізією горезвісної артбази і смертю полковника Олександра Судакова, одного з членів комісії: повернувся офіцер Генштабу з відрядження до Новобогданівки, а вже вранці чомусь випав із вікна житлового будинку, що на київській вулиці Азербайджанська. Версію самогубства 46-річного полковника спростовують поінформовані. У березні Валентина Семенюк, тоді ще депутат від Соцпартії, з притаманною їй відвертістю заявила з трибуни Верховної Ради: «Вкрали так багато, що потрібно було ось у такий спосіб ховати кінці у воду, щоб ніхто не розібрався!».

      Слідство навряд чи встановить, скільки майна військової частини А-2985 (фахівці оцінювали артзапаси у 2,5 млрд. гривень) дійсно злетіло в повітря, а скільки його поцупили спритники в офіцерських погонах у тандемі з приватною фірмою (про борг у мільйон із лишком казав і екс-міністр оборони Євген Марчук). Новобогданівці ж непокояться передусім способом знищення боємотлоху, а не перебігом слідства. Бо ж минув рік, а стресів не меншає.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>