Тест на міцність: ЗСУ прорвали на Запоріжжі знамениту «лінію Суровікіна» і рухаються далі

06.09.2023

Українські військові зуміли прорвати першу лінію оборони на Запорізькому напрямку, яку окупанти створювали кілька місяців поспіль і називали фактично неприступною.

 

Йдеться про суцільні мінні поля в районі села Вербове.


За словами військово-політичного експерта групи «Інформаційний спротив» Олександра Коваленка, у так званій «лінії Суровікіна» головне — глибина, а не протяжність.

 

Тобто ЗСУ не просуваються вперед широким фронтом, а проривають рубежі противника на окремих ділянках.

 

«Наприклад, біля Вербового протяжність становить близько 2 кілометрів, — каже він. — Водночас ці оборонні райони неоднорідні, а тому їх можна обійти кількома напрямками. Село Новопрокопівка — там дещо інша ситуація, адже щільність оборонних ліній значно більша».


Аби здолати наступну лінію оборони, нашим військовим довелося змінювати тактику, оскільки ворог тут замість мін використав щільні протитанкові споруди та велику кількість БТР, БМП й артилерії. Процес зачистки території вже розпочався.

 

У серпні було встановлено абсолютний рекорд зі знищення ворожих російських установок — 691 одиниця. На думку Олександра Коваленка, це перевищує можливості російського ВПК компенсувати понесені втрати.


Про успіх ЗСУ на Запорізькому напрямку повідомив в інтерв’ю The Observer і командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Олександр Тарнавський.

 

За його словами, наразі українські захисники перебувають між першою та другою оборонними лініями і завершують знищення ворожих підрозділів у центрі наступу.


Загалом протягом літа ЗСУ вдалося звільнити 250 квадратних кілометрів окупованих територій. Лише протягом минулого тижня, із 28 серпня по 3 вересня, ЗСУ ліквідували майже 4 тисячі окупантів, що дорівнює чисельності 8 батальйонів.


Ще однією гарячою точкою фронту й надалі залишається Куп’янсько-Лиманський напрямок. Як повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр, рашисти тут проводить ротацію, комплектують резерви і підводять до лінії фронту десантно-штурмові бригади.

 

«Одна частина російських військ була на відновленні — вони замінять умовно ті, що виснажилися, — каже вона. — Частину військ заводять з рф — це заново сформовані підрозділи.


Також була заява командувача Об’єднаних сил ЗСУ Наєва про те, що з Білорусі росіяни забирали свої війська і скупчували їх там, де вони готують резерви для наступу на Куп’янський та Лиманський напрямки. Зараз українські бійці в цьому районі готуються до того, щоб дати їм ефективну відсіч».

 

А ТИМ ЧАСОМ...
Російський льотчик Максим Кузьмінов, який у рамках спецоперації «Синиця» перегнав в Україну вертоліт Мі-8, отримав обіцяну винагороду в розмірі  500 тисяч доларів. Наразі його родина перебуває в Україні. Це гарний приклад для тих військових московії, які не бажають проливати кров за кремлівську хунту і готові зробити персональний внесок у нашу перемогу. Як відомо, за перегнані бойові літаки і танки вони можуть отримати, відповідно, мільйон та 100 тисяч доларів.