У Харкові очікують деколонізації 559 вулиць, в області — понад 2 тисячі

06.09.2023
У Харкові очікують деколонізації 559 вулиць, в області —  понад 2 тисячі

Замість російського маркера в Харкові тепер — українська історія. (Фото gwara media.)

Ще зовсім недавно в Харкові на першому будинку по вулиці імені російського Єсеніна красувався величезний портрет неукраїнського поета.

 

Наразі ту стіну прикрашає епічне полотно у формі орнаменту, на якому зображені різні епізоди з української історії та державні символи.

 

Тут легко впізнати історичні будівлі доби Київської Русі, атрибути козацтва, елементи модерної України. Є там також старий герб Харкова, де яскраво виражений зв’язок міста з українською ідентичністю. Новий мурал створили дві художниці.

 

«Це була моя ініціатива, — повідомила сайт «Ґвара Медіа» Діна Чмуж. — Разом із подругою та колегою Єлизаветою Кричковською ми розробили ескіз. Я придумала тло та символіку, а Ліза пропрацьовувала всі елементи і витворювала графічну мову. Хоча Ліза живе зараз у Черкасах, більшу частину роботи ми зробили разом, коли вона приїхала до Харкова».


Нова ідея сподобалася не всім. Ще на початку роботи, коли художниці замалювали портрет поета й нанесли перші штрихи орнаменту, хтось принципово вивів на стіні чорною фарбою рядок із єсенінського вірша. Це трохи затримало роботу, але дівчата не здалися.

 

«Спочатку було багато агресії, — пригадує Діна. — Дехто казав, що ми робимо маячню, хтось згадував вірші Єсеніна. І хоча з часом таких відгуків поменшало, працювати було непросто. Зрештою для надійності у нас з’явилася компанія».


Художниця має на увазі той факт, що згодом до них із Єлизаветою приєдналися засновники громадської організації «Деколонізація. Україна» Вадим Поздняков та Міла Денчик. Масовість додала проєкту певної ваги. Поступово почали з’являтися й позитивні реакції містян.

 

«Люди, які там живуть, пригощали нас їжею, адже ми працювали там по 10–12 годин, — пригадує Діна. — Бувало, навіть до комендантської години, щоб швидше закінчити мурал і не дати можливості його зіпсувати знову».


До речі, засновники проєкту «Деколонізація. Україна» недавно створили перелік із 2 тис. 129 вулиць на території Харківської області, назви яких порушують закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів та заборону пропаганди їхньої символіки».


«Понад 2 тисячі вулиць треба перейменувати на Харківщині, — повідомили активісти на своєму телеграм-каналі. — Ми розіслали звернення до кожної з громад із нагадуванням про необхідність перейменування вулиць зі списку. Працюємо далі. Найбільше вулиць, які вимагають перейменування, у самому Харкові — 559».