Сакральні скульптури біля Ізюма пошкодили росіяни під час втечі

19:52, 19.09.2022
Сакральні скульптури біля Ізюма пошкодили росіяни під час втечі

Половецькі баби в Ізюмі на горі Кременець. Вистояли понад тисячу років. (facebook.com/shkolnyi.vitalii)

Російські окупанти ледь не знищили давні сакральні скульптури біля Ізюма – так звані половецькі баби ІХ-ХІІІ століть на горі Кременець в околицях міста на Харківщині.

 

Як інформує Україна молода, світлини пошкоджених пам'яток сакрального мистецтва оприлюднив у Facebook журналіст Віталій Школьний.

 

«Половецькі баби в Ізюмі на горі Кременець. Вистояли понад тисячу років. Такі вони зараз після втечі окупаційних військ», - написав журналіст.

 

На опублікованих кадрах видно, що одна фігура розбита на шматки повністю, а інші мають відколоті частини.

 

 

Зауважимо, що зазначені скульптури – надмогильні статуї половців, які встановлювали на спеціальних святилищах на вершинах курганів.

 

Гора Кременець біля Ізюма – найвища точка Харківської області. Кам'яні фігури символізували пам'ять предків кочівників, обличчя у фігур були повернуті на схід.

 

На територію сучасної України культ кам'яних язичницьких бовванів потрапив із Монголії та Алтаю, де зародився в 7-9 століттях. Слово "баба" з тюркської мови означає батько, пращур. Завдяки ідолам історики мають змогу вивчати культуру та побут половецького народу, який вперше прийшов до кордонів Київської Русі в 1055 році.

 

Якщо спочатку культові скульптури використовували для пошани роду, то з часом – фігури чоловіків-воїнів сприймали як покровителів перемоги, а жіночі фігури символізували непереможність та безсмертя воїнів.

 

Половецькі баби знаходяться у колекціях кількох музеїв в Україні, найчисленніша з яких – близько 70 екземплярів – в музеї Д.І. Яворницького у Дніпрі.

 

Як повідомляла «УМ», у Києві у Скарбниці Національного музею історії України відкрилася виставка «Збережено в Україні». Там представлені скіфські та грецькі старожитності, знайдені на території нашої країни.