В даху дірки, надворі сміття: на Харківщині будкомпанія нагріла руки на ремонті школи після обстрілу

21.06.2023

У березні минулого року Люботинська школа №2 постраждала від влучення касетного боєприпасу. Після оцінки руйнувань експерти дозволили її відновлювати.

 

Ремонтні роботи Департамент капітального будівництва доручив ТОВ «Харківбудсервіс», на що було виділено 1,7 мільйона гривень. Зазначену суму виконавець отримав повністю.


Утім минув час, і з’ясувалося, що полагоджена будівля не готова до експлуатації, оскільки роботу провели неякісно і не в повному обсязі.

 

Такого висновку дійшли правоохоронці, які разом з директором оцінили кінцевий результат реконструкції.


«Так, фасадна частина будівлі відремонтована неякісно, в деяких частинах не відновлено, а лише зафарбовано, — процитували судову ухвалу в Харківському антикорупційному центрі. — Окрім того, із зовнішнього боку будівлі частково не зроблено відкоси, не у повному обсязі замінено відливи, не у повному обсязі проведено ремонт покрівлі. Такі ж недоліки встановлено й в інших приміщеннях (майстерня, їдальня, спортзал, роздягальня спортзалу). Наявність вказаних недоліків підтвердив і директор закладу та надав детальну інформацію з приводу проведених ремонтних робіт».


Директор навчального закладу під час допиту повідомив, що неодноразово звертався до підрядника щодо усунення недоліків, але той його ігнорував. Окрім того, після проведення робіт на території закладу залишалося приблизно 50-60 мішків з будівельним сміттям.

 

Вивезти його в компанії відмовилися, тому адміністрація школи змушена була самостійно оплатити роботу комунальників. Є й більш резонансні промахи. У приміщенні харчоблоку й досі залишаються отвори на даху. Не замінили виконавці також двері пожежного виходу в основній будівлі.


Історія з ремонтом отримала розголос, тому у травні було призначено спеціальну судову експертизу. І в середині червня до навчального закладу приїздили невідомі люди, які представились працівниками ТОВ «Харківбудсервіс» і заявили, що усунуть недоліки.

 

При цьому жодних документів, які б посвідчували звернення замовника до підрядника, не надали. Зрештою слідчі звернулись до суду з метою винесення ухвали про заборону проводити будь-які ремонтні роботи до завершення слідчих дій.


Як повідомив Харківський антикорупційний центр, ця фірма вже не вперше фігурує у подібних провадженнях. Наприклад, поліція ставила під сумнів якість ремонту школи в Близнюківському районі, коли вітер зірвав покрівлю через невеликий проміжок часу після завершення робіт.

 

У 2020 році суд задовольнив  запобіжний захід у вигляді домашнього арешту для виконроба ТОВ «Харківбудсервіс», якого підозрюють у завищенні обсягів витрачених матеріалів на будівництві амбулаторії.

 

Також ХАЦ раніше повідомляв про провадження, в якому слідчі вважали, що службові особи ТОВ «Харківбудсервіс» протягом 2017–2019 років стали учасниками схеми із заволодіння бюджетними коштами. Але справи до вироків не дійшли.