Мовний омбудсман оштрафував мера Харкова за спілкування недержавною мовою

30.11.2022
Мовний омбудсман оштрафував мера Харкова за спілкування недержавною мовою

Мер Ігор Терехов змушений до 4 грудня сплатити  3 тис. 400 гривень штрафу  за те, що  у публічному спілкуванні з журналістами і харків’янами послуговувався мовою агресора.

 

Таку постанову виніс Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, посилаючись на частину 6 статті 27 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

 

Згідно з постановою,  офіційні інтернет-представництва Харківського міського голови у Facebook та Telegram теж мають перейти на українську.


Міський голова Харкова вже прокоментував цю ситуацію.

 

«Авжеж, офіційно я буду говорити українською мовою, — сказав він. — А що стосується мого спілкування з харків’янами, то буду спілкуватися російською, бо це мова, якою 80 відсотків харків’ян сьогодні говорять. Треба бути дуже обережним у мовному питанні, бо завжди нас намагались розділити цим «язиком». Це не таке важливе питання».


До речі, обережність у даному випадку дійсно не завадить. За словами рашистських ідеологів, росія прийшла в Україну з війною саме для того, аби визволити з-під українського гніту «русскоговорящіх граждан».

 

Саме тому озвучувати в ефірі телемарафону міфічну статистику, взяту буквально зі стелі, як мінімум некоректно. Наразі чимало харків’ян свідомо відмовляються від мови окупанта.

 

Тому було б добре, якби і позиція міського голови щодо «язика» нарешті  стала  чітко проукраїнською. А якщо відмовитися від посади, не бути держслужбовцем держави Україна — можна говорити хоч монгольською.


Утім штраф від офісу мовного омбудсмана, схоже, таки частково виконав свою виховну місію.

 

Останнім часом пан Терехов під час прямих телевізійних включень говорить українською, державною вів останню сесію міськради.  Раніше у таких випадках послуговувався тільки російською.