Осінні позиції: що росіяни планують після своєї поразки на Харківщині

21.09.2022
Осінні позиції: що росіяни планують після своєї поразки на Харківщині

Українські сили, вірогідно, повернуть собі всю західну частину Херсонської області вже у найближчі кілька тижнів. (Фото Генштабу ЗСУ)

На заході Херсонщини окупанти активно проводять перегрупування військ, аби уникнути чергового ганебного розгрому.

 

Вони серйозно посилили свою присутність у західній частині області за рахунок повітряно-десантних частин і танкової армії.

 

Такого висновку дійшли аналітики Інституту вивчення війни (ISW), припускаючи, що новобранці можуть бути більш професійні, ніж ті, що повтікали з Харківщини.


Однак, незважаючи на тривожний сигнал, ЗСУ продовжують звільняти окуповані території півдня, ускладнюючи ворогу процес постачання сюди боєприпасів, техніки та продовольства.

 

У Херсоні вже зараз бракує цим зайдам харчів та води. У Генштабі також повідомили, що днями українські артилеристи не дозволили рашистам перевезти баржу через Дніпро у районі Нової Каховки та Козацького.

 

«Наведення переправи не витримало вогневого контролю й зупинилося, — йдеться у повідомленні. — Баржа, завантажена озброєнням, технікою та особовим складом, потрапивши під вогневе ураження, поповнила підводний флот окупантів».


Прогнози щодо цього напрямку фронту теж досить оптимістичні. «Українські сили, вірогідно, повернуть собі більшу частину, а то і всю західну частину Херсонської області вже у найближчі кілька тижнів», — вважають експерти ISW.


З Луганщини цими днями також надійшли давно очікувані новини. ЗСУ повністю звільнили Білогорівку, контроль над якою відкриває шлях на Лисичанськ та інші міста області.

 

З’явилася й інформація про розгром москалів у Яровій, Діброві та Щуровому, що неподалік Лиману. Ці населені пункти мають важливе стратегічне значення для успішного ведення подальших бойових дій.

 

Традиційно порадували на Луганщині й українські артилеристи, влучивши у готель міста Сватове, де жили окупанти. За даними голови Луганської ОДА Сергія Гайдая, фатальна «бавовна» забрала до пекла 200 російських солдатів. Прилітало щось небезпечне і до Алчевської школи бізнесу, яка також тимчасово прихистила війська РФ.


Відчуваючи недобру перспективу, очільники обох підрозділів ОРДЛО Леонід Пасічник та Денис Пушилін, з посиланням на звернення так званих «громадських палат», закликали рф негайно провести референдум про визнання «республік» суб’єктами країни-окупанта.

 

На думку Сергія Гайдая, кремль може піти на цей крок, оскільки тоді деокупація ОРДЛО українськими військами, з точки зору ворога, буде вважатися «прямим нападом на росію». Це дасть змогу провести загальну мобілізацію й оголосити війну. Наразі з живою силою там виникли серйозні проблеми.  


Тим часом продовжують надходити трагічні новини зі звільнених районів Харківщини, де відкрилися жахливі факти геноциду українців. Нелюди й тут нещадно катували в середньовічних підвалах як цивільних, так і полонених військових.

 

Околиці ізюмського лісу виявилися не менш страшними, аніж територія Бучі. Причому швидко налагодити тут нормальне життя теж не вдасться через понищену інфраструктуру і наявність на вулицях та автошляхах нерозірваних боєприпасів.