Впізнаєте по фасаду: як будуть реконструювати зруйновані рашистами архітектурні пам’ятки Харкова

16.06.2022
Впізнаєте по фасаду: як будуть реконструювати зруйновані рашистами архітектурні пам’ятки Харкова

Концепція відбудови міста вже розробляється, оскільки Харків не може втратити шанс на повне перезавантаження. (facebook.com/kharkovgovernment)

Харківські чиновники прислухалися до думки митців і таки вирішили зберегти фасадну частину зруйнованого рашистами будинку облдержадміністрації.

 

Як «УМ» уже повідомляла, 1 березня окупанти скинули на ХОДА дві ракети «Іскандер-М», тому цю споруду було визнано такою, що не підлягає відновленню.


Запропонований варіант порятунку виявився досить компромісним. Будівля, що є знаковим елементом архітектурного комплексу майдану Свободи, залишиться на місці, але себе колишню нагадуватиме лише парадним фасадом. Тобто її внутрішній інтер’єр оформлять у сучасному стилі.


Реалізувати цей задум погодився британський архітектор Норман Фостер, компанія якого наразі працює над створенням генерального плану повоєнного Харкова.

 

Запропонована ним ідея реконструкції теж асоціюється з війною, адже саме ця команда зодчих свого часу повернула архітектурному вигляду Берліна зруйнований Рейхстаг.

 

На стінах будинку реставратори заради автентичності залишили навіть написи солдат, що брали його штурмом.

 

«Сьогодні ця будівля — визначна пам’ятка, — каже мер Харкова Ігор Терехов. — А всередині це сучасне приміщення, що не має нічого спільного з часами Гітлера. Щось подібне хочемо зробити і з будинком облдержадміністрації».

 

Аналогічний підхід може бути використаний і у ході реконструкції корпусу університету імені Каразіна, який теж зруйнували рашисти.


Обговорення майбутніх проєктів відбулося під час онлайн-засідання Генеральної асамблеї Асоціації міст-володарів Призу Європи у Страсбурзі.  

 

Ігор Терехов повідомив, що концепція відбудови міста вже розробляється, оскільки Харків не може втратити шанс на повне перезавантаження.

 


Розмах майбутнього і вимушеного будівництва та реконструкції вражає масштабом. Окупанти наразі вже зруйнували понад 3,5 тисячі міських будинків, з яких 500 багатоповерхівок взагалі не підлягають відновленню. Фактично без даху над головою наразі залишилося 150 тисяч людей.

 

«Нам потрібно почати будівництво нових об’єктів, аби створити робочі місця, — повідомив пан Терехов. — У майбутньому мегаполісі ми створимо індустріальні парки для притоку інвестицій. Харків завжди був самодостатнім містом і таким, я впевнений, стане і після нашої перемоги. Ми залучимо до відбудови найкращих експертів».