«Новий порядок» Макрона: головне про візити президента Франції до Києва та Москви

10.02.2022
«Новий порядок» Макрона: головне про візити президента Франції до Києва та Москви

Макрон у Києві: візит з прицілом на вибори. (Фото з сайта president.gov.ua.)

Тривають дипломатичні зусилля попередити російську інтервенцію до України.

 

На початку цього тижня до справи взявся президент Франції Еммануель Макрон, який відвідав Москву та Київ.

Карти на столі і під столом

У понеділок, 7 лютого, Макрон приїхав до Москви, де відбулися його п’ятигодинні переговори з президентом РФ Володимиром Путіним.

 

Ми не дізнаємося (принаймні найближчим часом), про що насправді говорили і домовились француз із росіянином. Судячи з задоволених облич співрозмовників після цих довгих перемовин — нічого доброго Україні вони не обіцяють.


«Я домігся того, що погіршення ескалації не буде», — сказав президент Франції після зустрічі в Москві. Вже під час розмови з журналістами в літаку, який летів до Києва, Макрон сказав, що намагався «запобігти ескалації та відкрити нові перспективи».

 

«Цієї мети досягнуто. Франція зміцнила свій авторитет», — наголосив Еммануель Макрон. Але якою ціною був досягнутий «прорив»?


Уже в Києві президент Франції наголосив, що суверенітет України — не питання дискусії, але вважає, що Росія законно висловлює свої власні занепокоєння через безпеку, а угода, яка дозволить уникнути війни в Україні, можлива. Тому пан Макрон закликав до «нового балансу» для захисту європейських дер­жав та умиротворення Росії.


Ще перед поїздкою до Москви та Києва Макрон заявив виданню Journal du Dimanche, що метою Росії є «не Україна, а роз’яснення правил взаємин... з НАТО та ЄС». У неділю, 6 лютого, Макрон також розмовляв з президентом США Джо Байденом і заявив, що вважає неправильним очікувати від Москви односторонніх заходів для деескалації ситуації, і сказав, що Росія має право висловлювати власні занепокоєння.

 

«Ми повинні захистити наших європейських братів, запропонувавши новий баланс, здатний зберегти їхній суверенітет і мир, але це потрібно робити, поважаючи Росію та розуміючи сучасні травми цього великого народу і великої нації», — сказав він.

 

Тобто, виходячи з бачення Макрона, у всій цій ситуації жертвою є не Україна, а «травмована» Росія, яку «не хочуть зрозуміти і почути». Є сумніви, що президенту Зеленському вдалося переконати Макрона у зворотному. Ще гірше, що поїздка Макрона до Москви 7 лютого, а потім до Києва наступного дня, відбувалася в узгодженні з німецькими та американськими союзниками.


Поява Макрона в центрі міжнародної політики також відбувається напередодні президентських виборів у Франції у квітні. Цілком очевидно, що його візити до Москви та Києва були передвиборчим трюком. Він хоче постати перед французами «миротворцем» і в такому статусі отримати другий президентський термін.

 

Увечері 8 лютого французький лідер відбув з Києва до Берліна для участі в саміті реанімованого Веймарського трикутника: Німеччини, Франції та Польщі. Стосовно його чергової передвиборчої «перемоги» в Берліні немає сумніву, оскільки Париж та Берлін тепер однозначно знайшли спільну мову в своїх прокремлівських позиціях. Цій ідилії могла завадити хіба що позиція Польщі, яка дещо чіткіше бачить наміри Москви.


Вже після цієї зустрічі канцлер ФРН Олаф Шольц сказав: «Нашою спільною метою є запобігти війні в Європі за допомогою дипломатії та чітких меседжів, а також готовності діяти згуртовано». І додав, що подальше порушення територіальної цілісності та суверенітету України потягне за собою суворі наслідки для Росії — політичні, економічні та геостратегічні.

«Новий порядок» Макрона в Європі

У Києві Макрон наполягав на попередньо узгодженій спільній позиції Франції, Німеччини та США (і також Кремля) — Україна має безумовно виконати Мінські домовленості. Особливо стосовно тих позицій, які передбачають «нормалізацію» в окупованих регіонах Донбасу.

 

Зокрема, амністію тамтешнім бандитам та терористам, проведення виборів на окупованих і непідконтрольних Україні територіях та подальшу легалізацію бандитів і терористів як законних представників українського народу.


Таким, на думку Макрона і компанії (за наполяганням Кремля), має виглядати «новий порядок» у Європі. Але чому «новий»? Адже Москва вже встановила такий «порядок» у Придністров’ї, а далі в Абхазії та Південній Осетії, які далі окупувала.

 

Захід уже встановив такий «порядок» у Боснії і Герцеговині. Щоб покласти край військовому конфлікту на цій пост’югославській території, Захід об’єднав в одну країну союзні боснійські та хорватські території з ворогуючою з ними Республікою Сербською (аналог «ДНР» та «ЛНР»), формально керованою Сербією.

 

Як результат — три президенти, три армії, три парламенти і відсутність будь-якої єдності. Серби-вояки глузують і свистять, коли виконують гімни боснійської та хорватської частин країни. Окрім браку єдиної армії, повний хаос у всіх державних інституціях.

 

У такому вигляді Боснія і Герцеговина не має шансів переступити поріг ЄС та НАТО. І тепер такий «порядок» Захід хоче нав’язати Україні як «новий». Теперішня українська влада довела до того, що наша країна стала об’єктом, а не суб’єктом міжнародної політики. Її згода на «новий порядок» стане кінцем української державності.

Путіну все «нравіцца»

Під час короткої заключної пресконференції президентів України та Франції у Києві кореспондент УНІАН попросив прокоментувати сказану Путіним напередодні під час зустрічі з Макроном фразу на адресу України: «Нравится, не нравится — терпи, моя красавица».

 

Фраза відразу ж розлетілася російськими й українськими ЗМІ. На жаль, Зеленський не спромігся гідно відповісти на цю образу, хоча, як здається, чітко зрозумів її сенс. Відчувалося, що він визнав за краще проковтнути образу, ніж розлютити кремлівського володаря, якому він усе ще сподівається «зазирнути в очі».


Російська газета «Аргументи і факти» стверджує, що ця фраза зустрічається в текстах кількох російських рокгруп, які використовують ненормативну лексику, і означає насильний примус жертви до неприйнятних для неї дій.

 

Петербурзьке інтернет-видання Fontanka.ru вказує як на джерело походження брутальний анекдот, у якому ґвалтівник звертається з такою фразою до своєї жертви.

 

Прессекретар Путіна Дмитро Пєсков пояснив, що це прислів’я, яке походить з народної творчості. А загалом вислів походить із кримінального середовища. Путіну ці середовища близькі, бо він був вуличним босяком у Ленінграді в дитячі роки, а пізніше — зв’язковим з кримінальними середовищами за мерства Анатолія Собчака в Санкт-Петербурзі.

 

Путін і раніше використовував кримінальну лексику та цитати з брутальних анекдотів. Наприклад, у жовтні 2014 року очільник Кремля, коментуючи на пресконференції стрімке зростання курсу російського рубля до долара процитував прислів’я «Якби у бабусі були яйця, то вона була б дідусем».

 

У цьому Путіну не поступаються глава МЗС РФ Сергій Лавров та речниця цього відомства Марія Захарова.


Але головне — не походження скандальної фрази, а її посил. Путін чітко вказав свої наміри стосовно України. І можливо, що він буде таким чином «нагинати» під час Нормандського формату владу України до виконання своїх вимог не один, а спільно з Німеччиною та Францією. До 2019 року на таких переговорах Берлін та Париж виступали на зустрічах спільно з Києвом. Тепер, схоже, Київ залишиться наодинці перед цією трійцею прихильників «нового порядку». І тому є докази.

Шольц між Вашингтоном і Києвом

Німецький канцлер Олаф Шольц у понеділок, 7 лютого, відвідав Вашингтон з місією врятувати репутацію Німеччини в очах скептичних союзників, які розчаровані реакцією країни на кризу довкола України. За даними німецького видання «Шпігель», посол Німеччини у США Емілі Габер так описала настрій Республіканської партії щодо Німеччини: Берлін «спить із Путіним».


Якщо Росія вторгнеться в Україну, «Північного потоку-2» не буде, заявив президент США Джо Байден у понеділок після переговорів з Олафом Шольцом. Останній не підтвердив це прямо, просто промовчав. Хоча раніше обіцяв перекрити газогін у разі інтервенції Росії до України.

 

Американські коментатори написали, що Шольц прибув до Вашингтона з порожніми руками та говорив такою мовою, яку в США майже ніхто не розуміє, хоч і розмовляв англійською. У Вашингтоні канцлеру ФРН не вдалося переконати своїх критиків. Загальний тон коментарів — візит канцлера ФРН до США завершився провалом.


Зате в іншій столиці — Москві — з задоволенням сприйняли і чітко зрозуміли слова, які Шольц сказав відразу ж після повернення з-за океану. А він заявив, що Німеччина не зупинить «Північний потік-2» навіть у разі військового вторгнення Росії до України. Повний карт-бланш Кремлю.


Цього тижня Шольц приїде до Києва, потім — до Москви. Якщо з такою ж позицією, то навіщо? 8 лютого Київ відвідала глава МЗС ФРН Анналена Бербок. Вона зустрілася з українським колегою Дмитром Кулебою, але президент Зеленський відмовився від зустрічі з нею.

 

За офіційною версією, через зміну планів у зв’язку з візитом Макрона. Проте американський телеканал Сі-Ен-Ен називає причинами скасування зустрічі розбіжності в питаннях надання Києву озброєнь та відмову Німеччини зупинити «Північний потік-2» у разі вторгнення Росії.

 

Ще гірше, президент Франції Макрон також заявив, що в переговорах із Росією не варто застосовувати санкції проти російського газу як інструмент переконання. Ось вам і новий проросійський альянс.


Надійним партнером залишається Польща. Глава польського МЗС Збіґєв Рау прилетить в Україну в четвер, упродовж дводенного візиту відвідає Київ і Донбас. 15 лютого голова МЗС Польщі їде до Москви як представник країни, що очолює ОБСЄ.

 

7 лютого президент Польщі Анджей Дуда відвідав Брюссель та мав розмову з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом. Дуда запропонував провести зустрічі на рівні глав держав НАТО–Україна та НАТО–Грузія. Зустрічі мали б відбутися під час цьогорічного саміту в Мадриді.

 

ДО РЕЧІ


На пресконференції в Москві Еммануель Макрон підтвердив, що проєкт закону «Про засади державної політики перехідного періоду» знято з розгляду Верховної Ради України за домовленістю в рамках Нормандського формату, як того вимагала Росія. Хоча це неодноразово заперечувала українська влада.

 

«Хочу привітати зусилля президента Зеленського з виконання зобов’язань, які він взяв на себе у рамках (Нормандського) формату, в тому числі зобов’язання відкликати закон, який не відповідав Мінським угодам. І цей закон за ініціативою Зеленського був відкликаний», — сказав Макрон.

 

Він не уточнив назву законопроєкту, але останнім часом з ВР відкликали лише один — «Про засади державної політики перехідного періоду», що передбачав правила реінтеграції окупованих територій. У Зеленського, повідомляє «Європейська правда», тоді заперечили повідомлення і запевнили, що зняття проєкту з розгляду не пов’язане з Нормандським форматом.

ЗАЯВИ


«Всеросійське об’єднання офіцерів» виступило із заявою проти війни з Україною. Як ідеться в заяві російських офіцерів запасу, вторгнення на територію України призведе до того, що громадяни сусідніх країн назавжди стануть смертельними ворогами Росії, повідомило радіо «Ехо Москви». Один зі співавторів заяви генерал у відставці Леонід Івашов назвав дії Кремля «злочинним провокуванням війни з Україною».

 

Військовий критикує російську владу, яка, на його думку, призвела до деградації країни в усіх важливих сферах.

 

«Всеросійське об’єднання офіцерів» — це неформальна організація, до якої належать офіцери у відставці та резервісти армії, поліції та інших силових структур. Раніше звернення проти війни опублікували російські захисники прав людини, інтелектуали та митці.

А ТИМ ЧАСОМ...


Розкішна яхта Graceful, яка належить російському президенту Володимиру Путіну, вийшла з порту Гамбурга на світанку 7 лютого, повідомляє видання «Більд». 82-метрова яхта була побудована у 2014 році за майже 87 млн євро.

 

«Це явно була втеча через страх конфіскації», — пишуть у «Більд» і додають, що інформацію про перебування яхти Путіна в порту Гамбурга лише днем раніше оприлюднила щоденна газета міста Кіль Kieler Nachrichten.

 

«Через 13 годин розкішна яхта відпливла Кільським каналом у напрямку Балтійського моря до Росії», — додають у Bild.

 

Росіяни, вочевидь, побоюються, що майно їхнього лідера можуть конфіскувати у зв’язку з нещодавнім оголошенням «суворих санкцій» від міністерки закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс.