«Омікрон» на порозі: на початку лютого в Україні прогнозують нову COVID-хвилю

13.01.2022

В Україні можуть дозволити ковід-вакцинацію для дітей від п’яти років — орієнтовно з квітня, анонсував головний санітарний лікар країни Ігор Кузін.

 

Він додав, що щеплення є безпечними для дітей та запобігають смертності. Особливо на тлі тяжких соматичних захворювань.

 

Нині в Україні дозволено вакцинувати від ковіду дітей від 12 років. За словами головного санітарного лікаря, наразі імунізували понад 140 тисяч неповнолітніх.


А от на Львівщині суттєво знизились темпи вакцинації від коронавірусу. Натомість зростає рівень захворюваності.

 

Медики пов’язують це з нехтуванням громадянами карантинних заборон під час новорічно-різдвяних свят та перервами в роботі центрів вакцинації.

 

Нині в регіоні двома дозами щеплено 46 відсотків мешканців. Цього, наголошують фахівці, для формування колективного імунітету замало.

 

За попередню добу в Україні підтвердили майже 5,5 тис. випадків зараження на коронавірус. Госпіталізували понад 900 пацієнтів. Більше 200 хворих померли.

 

Найбільше нових інфікованих зафіксували в Києві. Лідерами за поширенням ковіду також є Полтавська, Харківська та Донецька області.

 

Тим часом за кілька тижнів в Україні очікують нову хвилю ковіду. Про це розповів головний санітарний лікар. Зростання захворюваності прогнозують з кінця січня.

 

У цей час домінуватиме штам «омікрон». Скільки триватиме чергова хвиля «корони» та як багато людей перехворіє — залежатиме від дотримання карантину та рівня вакцинації.

 

«Пік припаде на лютий з поступовим спаданням аж до квітня. Ми не очікуємо, що 2022 рік буде гіршим, ніж 2021-й, за кількістю нових випадків заражень або смертей», — припустив Ігор Кузін.

ДО РЕЧІ


Штаму коронавірусу «дельтакрон» не існує. Таку заяву зробила глава технічної групи ВООЗ Марія ван Керкхове. «Дельтакрон» — це всього лише забруднення зразка в лабораторії. Також експертка наголошує, що не є новим штамом і «флурон».

 

Натоміть це одночасне зараження організму ковідом і грипом. Тому просить людей не вживати ці терміни. Нагадаємо, що про «дельтакрон» уперше розповіли вчені на Кіпрі. Вони виявили його у 25 людей.