Зе-ТБ і Медведчук-менеджмент: проросійські медійники будуть за гроші українців піарити Зеленського

24.12.2021
Зе-ТБ і Медведчук-менеджмент: проросійські медійники будуть за гроші українців піарити Зеленського

Кошти платників податків державний телеканал планує витрачати на доволі-таки одіозних постатей. (Фото з сайту 5.ua.)

Намагання повторити у нашій державі передовий російський досвід і організувати масштабні державні телеканали на ділі перетворюється у фарс: замість Скабєєвої ми побачили клоунів, корупцію, розкрадання грошей і суцільні скандали.


...В Україні триває підготовка до запуску оновленого телеканала «Рада», який має стартувати 25 січня 2022 року — за 378 млн   гривень.

 

«Зеленському  важ­­ливо мати свій медіаре­сурс, тому що в нього зараз велика війна з Рінатом Ах­метовим, якому належать телеканали «Україна» та «Україна 24». У нього з Петром Порошенко давня війна, а той має відношення до «Прямого» та 5-го каналів. Єдина людина, яка йому дає свої медіа на аутсорс, — це Ігор Коломойський і 1+1. Звісно, ICTV теж пускає команду Зеленського на свої ресурси. Але у влади немає інформаційного канала, на який можна нон-стоп приходити. Через це вони страждають», — пояснили мотивацію влади України на радіо «НВ».


При цьому ресурс зазначає:  фінансування телеканала збільшили в понад 6 разів. Але найголовніше, що запускати телеканал «Рада», за інформацією канала, буде медіаменеджер Олексій Семенов, який займався аналогічною діяльністю на медіаресурсах підсанкційного Віктора Медведчука: NewsOne, 112, Kyiv Live.


Але навіть зараз, коли «Рада» мовить у тестовому режимі, він уже став фігурантом численних медіаскандалів. І йдеться навіть не про те, як п’ятий президент України, лідер «Європейської солідарності» Петро Порошенко неочікувано зайшов у кадр прямого ефіру телеканала.

 

Порошенко зайшов до студії, яка розташована в приміщенні парламенту. Там тривав ранковий прямий ефір і розмова з нардепом від «Слуги народу», головою Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данилом Гетманцевим.


Він підійшов до ведучих і, стоячи спиною до камери, заявив, що телеканал перешкоджає роботі народних депутатів.


Від запрошення сісти за стіл і доєднатись до розмови Порошенко відмовився. Потім політик розвернувся обличчям до камер і заявив уже, що на оновлення парламентського телеканала було «незаконно витрачено кошти платників податків».


Згодом стало відомо, що «Рада» намагається залучити до переформатування телеканала скандально відомого політтехнолога Володимира Петрова, який є організатором секс-скандалу про нібито домагання з боку поліцейського Олександра Варченка, дружина якого на той момент працювала першою заступницею голови Державного бюро розслідувань.


Напередодні з’явилися відеоролики з ведучими канала «Рада». У відеоролику у ролі нових ведучих були представлені не тільки Петров, а й близький до Володимира Зеленського блогер Сергій Іванов та низка колишніх працівників українських телеканалів. «Родзинкою» першої появи пана Петрова на парламентському каналі, як повідив сайт «Гордон», стало порівняння ексканцлера Німеччини Ангели Меркель зі свинею.


«Якщо ми вже заговорили про свиню — не можу не згадати Ангелу Меркель. Я зараз звертаюся до власників тату-салону, які намагалися татуювати свиню та яким цього не дали зробити. Хлопці, я думаю, ніхто з українців не буде проти, якщо ви впіймаєте Меркель і наб’єте на спині цю церкву з куполами. [...] Можете їй на сідницях набити її справжнє ім’я «Ангела Штірліц». [...] Словом, Ангело, приїжджай в Україну, битимемо тобі на плечах погони підполковника ФСБ», — сказав Петров в ефірі 14 грудня.


Утім невдовзі «Рада» спростувала запрошення до роботи цих одіозних персонажів. «Телеканал Рада не має жодного відношення до відеоролика, який поширюють у соцмережах та анонімних телеграм-каналах. Ми не несемо відповідальності за його наповнення та зміст. Наші співробітники не проводили і не погоджували цей ролик. Це відео не буде виходити в ефірі нашого телеканала», — заявили у пресслужбі канала.


Також канал «Рада» вже встиг стати об’єктом журналістських розслідувань. Як повідомив проєкт «Наші Гроші» з посиланням на систему «Прозорро», за цикл телепрограм і дизайн студії вони готові витратити 15,1 млн гривень. Але найцікавіше тут не сума, а виконавець — ТОВ «Кінокіт». Вони мають розробити творчу концепцію та створити цикл інформаційних телепрограм та ток-шоу.

 

Яка, за твердженнями проєкту, належить Григорію Зінченку, Олександру Ковтуну, Євгену Ларіну та Володимиру Оселедчику. Які нібито були одними з підрядників форуму «Україна30», ініційованого Володимиром Зеленським, а організувала компанія дружини Кирила Тимошенка, заступника голови офісу президента. Крім того, згаданий Оселедчик у 2011 році продюсував шоу «Мільйонер — гаряче крісло», яке вів Зеленський».


Також компанія «Кінокіт» брала участь у зйомці шоу «Різдво з Магою» на каналі «112 Україна», ток-шоу «Народ проти» та «Говорить Україна» на каналах «Україна 24» та «Україна» Ріната Ахметова. Компанія перемогла у конкурсі через переговори з посиланням на мистецькі конкурси.


Тим часом сайт «Українські новини» підняв завісу таємничості над зарплатами на державному каналі. Так, керівник парламентського телеканала «Рада» Вадим Перенчук заробив за листопад 67 тисяч гривень.


Ще одне згадування канала, яке, втім, може свідчити про якість репортерських кадрів і яке активно переглядали в «Ютубі», можна віднести до розряду курйозів. Коли його журналістка під час прямого включення 18 грудня двічі невдало намагалася вимовити слово «архістратиг» — під час прямої трансляції біля екуменічного храму Архістратига Михайла та Українських новомучеників УГКЦ у Києві.
А журналіст Олексій Братущак зауважив ще один нищівний провал «Ради».

 

«Журналістку незалежного та непідконтрольного телеканала «Рада» підпускають до САМОГО. До Зеленського. І ми чуємо актуальні для всього суспільства питання: де будете святкувати, що буде на столі? Як кажуть, «хард-ток». Ну, в стилі влащеногордонів, — написав Братущак у своєму блозі.

 

— А далі до Зеленського намагається підійти журналіст УП Михайло Ткач. Але на його шляху з’являються бодігарди. І відтісняють від САМОГО. Телеканал «Рада» дає це в прямому ефірі. І всі можуть побачити: ось журналіст, ось його не допускають охоронці, ось Зеленський намагається втрутитися, ось його хапає за руку Микола Тищенко, ось Олена Зеленська бере чоловіка під руку. І все, президента вже не цікавить, що там його охоронці вчиняють з журналістом. Усе це можна побачити на відео».


...Також не вщухають скандали і щодо канала «Дом». Після оприлюдненої у низці ЗМІ ідеї об’єднати його з «Радою» та приватним «24 каналом», що його вважають близьким до мера Львова Андрія Садового, нещодавно Комітет Верховної Ради України з прав людини рекомендував ухвалити у другому читанні та загалом проєкт змін до закону, яким дозволять каналу «Дом» потрапити до Універсальної програмної послуги, що безкоштовно надається по всій Україні. В даний час до Універсальної програмної послуги входять «Громадське» та канал «Рада».


«Таким чином, державний російськомовний канал «Дом», який створювався для мовлення на тимчасово окуповані території, де-факто виходить у загальнонаціональний масштаб і зможе конкурувати з приватними телеканалами», — зазначає «Детектор медіа».

 

На його діяльність планують витратити 10 млн гривень, і при цьому експерти заявили: він може стати особистим рупором президента Володимира Зеленського.

 

Як підтвердження цієї тези — дані організації «Чесно», яка проаналізувала 61 програму канала. Найбільше сюжетів було саме про Володимира Зеленського, програму «Велике будівництво» та успіхи партії «Слуга народу».