Медики Валківської лікарні на Харківщині перекривали трасу через борги по зарплаті і «ковідні» гроші

27.07.2021
Медики Валківської лікарні на Харківщині перекривали трасу через борги по зарплаті і «ковідні» гроші

Медики зупинили рух на трасі. (Фото з сайту zn.ua.)

Багатокілометровий затор на міжнародній трасі Харків—Київ-Довжанський утворився днями через акцію протесту медиків Валківської лікарні, які з квітня не отримують повноцінну зарплату.

 

Люди вже мітингували у червні, після чого подали позов до суду і звернулися до поліції з проханням провести у їхньому закладі повноцінний аудит. Але, на жаль,  все залишилося без змін.

 

«Незабаром буде три місяці, як ми не отримуємо зарплату, «ковідні» за квітень ми так і не одержали, — повідомила молодша сестра лікарні Валентина Шигалова. — Тепер кажуть, що наше керівництво неправильно передавало відомості. У нас стільки було хворих! Реанімацію як могли розширювали, а тепер, виходить, ми сидимо без зарплати».


Аби відновити рух, до мітингувальників приїжджали місцеві управлінці та голова ХОДА Айна Тимчук. Телефоном iз медиками поспілкувався також міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. Як з’ясувалося, причиною заборгованості стали суто організаційні проблеми. Під час останньої хвилі пандемії Валківську лікарню спочатку не включили до списку закладів, що обслуговують ковідних хворих і отримують відповідне фінансування. Втім, коли потік пацієнтів почав бити всі попередні рекорди, сюди теж почали звозити інфікованих. Але формально цю послугу не оформили.


Головний лікар каже, що не раз звертався до Національної служби здоров’я з проханням виправити прикру помилку, проте там не дали позитивної відповіді. У свою чергу, представник НСЗУ Дмитро Кущ запевнив, що зменшення доходів медичного закладу сталося через неорганізованість введення електронних даних. Власну думку з цього приводу висловив і очільник галузевого міністерства.

 

«Якщо керівник закладу бачить, що є якесь недофінансування, він повинен звернутись до органів місцевого самоврядування і відпрацювати це питання з Нацслужбою здоров’я або з Міністерством охорони здоров’я, — сказав Віктор Ляшко. — Не можна доводити ситуацію до критичної, коли працівники не отримують зарплату. Повірте мені, наступного тижня ми всі питання, які стосуються лікарні, позакриваємо».


Пообіцяла тримати ситуацію на контролі й Айна Тимчук, але, схоже, реальність набагато сумніша, ніж може здатися на перший погляд. За словами директора медзакладу Богдана Носатова, у НСЗУ готові збільшити лише один зi стартових пакетів послуг. Це дійсно дозволить виплатити борги із зарплат, але не вирішить проблему в комплексі.

 

«Аби вкластися у той бюджет, що ми маємо, доведеться скорочувати штатні одинці, — каже він. — Ідеться про 40-50 відсотків працівників. Це неправильно, нерозумно, але, на жаль, ситуація саме така».