Колючий дріт проти помсти Лукашенка: Литва почала будувати огорожу на кордоні з Білоруссю

13.07.2021
Колючий дріт проти помсти Лукашенка: Литва почала будувати огорожу на кордоні з Білоруссю

Такий паркан буде вздовж усього кордону з Білоруссю.

Паркан із колючого дроту зводять литовські солдати і він матиме довжину близько 30 кілометрів.

 

Огорожу почали будувати на литовсько-білоруському кордоні, неподалік міста Друскінінкай, де впродовж останніх тижнів було затримано найбільше мігрантів, що нелегально намагалися потрапити в Литву з білоруської території.

 

Як повідомив речник Державної прикордонної служби Литви Ґедрюс Мішутіс, частина кордону пролягає в густих лісах, де контроль за ним ускладнений.


Прем’єрка Литви Інґріда Шимоніте наголосила, що немає сигналів, аби ситуація з нелегальними перетинами змінилася на краще. Політикиня додала, що авіарух між Багдадом та Мінськом дуже пожвавлений, а Лукашенко має фінансову користь iз перекидання мігрантів з Іраку до Литви.


Зі свого боку міністерство закордонних справ Литви недавно повідомило, що Польща повернула на литовську територію 38 мігрантів, котрі нелегально профорсували білорусько-литовський кордон і намагалися потрапити до Польщі, а звідти — до Західної Європи. У Польщі повідомили, що затримані не мали при собі документів із підтвердженням особи.

 

Виявилося, що більшість із них — 42 особи — це громадяни Афганістану, а 7 — громадяни Росії чеченської національності. Частину затриманих іммігрантів після необхідних заходів за рішенням суду мають розмістити в центри для іноземців.


Прикордонна служба Литви поінформувала, що за останню добу було затримано 37 осіб, котрі намагалися нелегально перетнути білорусько-литовський кордон.

 

За даними МВС Литви, з початку 2021 року на кордоні з Білоруссю були затримані 1 тис. 634 мігранти, серед яких найбільше було громадян Іраку, Конго, Камеруну, Гвінеї та Ірану. Упродовж усього минулого року до Литви нелегально намагався в’їхати 81 мігрант. Тобто тепер потік мігрантів зріс у 20 разів.

 

Литовська влада називає цю ситуацію елементом гібридної війни білоруського режиму проти Європи та помстою за санкції. Наприкінці травня правитель Білорусі Олександр Лукашенко заявив: «Ми зупиняли наркотики і мігрантів — тепер самі будете їх їсти й ловити».


Естонія також посилила охорону своїх кордонів із Росією та Латвією, а також контроль у портах. У прикордонному відомстві Естонії не вірять, що в країні повториться литовсько-білоруський сценарій, але «якщо міграційні потоки змінять напрямок на північ, то Естонія опиниться на шляху проходження нелегалів», заявив очільник прикордонного контролю департаменту поліції країни Егерт Беличев.
Від початку липня кордон із Білоруссю, окрім литовських прикордонників, патрулюють також працівники Агенції Frontex.

 

Серед завдань Frontex — допомога країнам-членам на зовнішніх кордонах ЄС. Окрім того, ЄС спрямує до Литви гелікоптери для контролю кордону. Ще один гелікоптер для контролю кордоні Литві надала Польща.