В Україні з’являться шкільні підручники з бактерицидного паперу

16.03.2021

В Україні невдовзі можуть з’явитися шкільні підручники, які захищені від хвороботворних бактерій спеціальною речовиною.

 

Це стало можливим після того, як Зміївська паперова фабрика, на замовлення видавництва «Ранок», розробила технологію випуску антибактеріального паперу.

 

Йдеться про використання у виробництві кристалів полігексаметиленгуанідіну гідрохлориду, який попереджує  розвиток патогенної флори.


Наразі це ноу-хау вже успішно пройшло перші тестові дослідження.  Зокрема, автори ідеї отримали позитивний висновок від  Харківської санепідеміологічної лабораторії та Держпрод­споживслужби, фахівці яких дозволили використовувати бактерицидний матеріал як упаковку для продовольчих товарів.

 

І хоча додаткові дослідження, що стосуються паперу для шкільних підручників, ще не завершилися, проміжні експерименти дали позитивні результати. Тож якщо Міністерство освіти дасть «добро» на бактерицидне книгодрукування, школярі вже у вересні отримають підручники нового покоління.


Розробити нову технологію видавців змусив той факт, що у школах нові учнівські посібники з’являються, у кращому випадку, раз на п’ять років, а то й рідше. За цей час на їх поверхні осідає сила-силенна хвороботворних бактерій, які так чи інакше потрапляють до організму дітей. Сьогодні ж, коли частиною нашої реальності є небезпечний ковід, ця проблема стала ще актуальнішою.  


«У час пандемії потрібно максимально захистити дітей і запобігти розповсюдженню хвороби, — вважає гендиректор видавництва  Віктор Круглов. — Це можуть бути книги, зошити, підручники, надруковані на антибактеріальному папері. Із біоцидної сировини можна робити навіть одноразові ручки та олівці. Наразі ми займаємося розробкою біоцидного паперу тривалої дії».


Спектр використання харківського ноу-хау досить широкий. За своєю властивістю винайдена речовина нагадує синтез бактеріального мила та антисептика, тому з неї можна виготовляти препарати для знезараження ран.

 

Бактерицидний папір може також успішно замінити поліетиленові пакети у харчовій промисловості, оскільки запобігатиме розвитку цвілі, грибків і бактерій.  Цю ж технологію є сенс використовувати і при друкуванні паперових грошей.


Цікаво, що технологічна екосировина не набагато дорожча за звичайну. Йдеться всього лише про кілька відсотків вартості готової продукції. Рівень же ефективності від запровадження нового паперу переоцінити складно.


«Він виробляється з целюлозної маси, — каже директор Зміївської фабрики Юрій Калиниченко. —  Ми додаємо біоцидну рідину до паперової маси, після чого в бактерій просто нема шансів. Як антисептик використовують солі гідрохлориду. Паперовий пакет для хліба чи овочів iз бактерицидним просоченням попередить розповсюдження мікробів на полицях у супермаркетах. Тобто якщо хвора людина доторкнеться до пакування, на ньому не залишиться патогенна флора. І ті, хто після братиме продукти, — також у безпеці».