Річниця з «короною» невтішна: три області в «червоній» зоні

05.03.2021
Річниця з «короною» невтішна: три області в «червоній» зоні

Правоохоронці на Івано-Франківщині стежать за дотриманням карантинних обмежень. (Фото з сайта lb.ua.)

За попередню звітну добу 3 березня в Україні виявили уже 10 тис. 57 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19, госпіталізували 3тис. 271 хворого, померли 194 пацієнти.

 

Останнім часом помітне збільшення числа інфікування дітей. Серед нових хворих їх 611, а також 388 медпрацівників. Найбільшу кількість хворих за добу з 12 січня зареєстровано в Києві —  868.


Про готовність до сплеску захворюваності на коронавірус запевнив міністр охорони здоров’я Максим Степанов. За його словами, зменшити кількість інфікованих спробують за допомогою щеплень. У планах міністерства — вакцинувати 80% населення до кінця року.


За тиждень щеплення отримали майже сім тисяч українців, це близько тисячі доз вакцин у день. В уряді обіцяють, що темпи імунізації пришвидшать. І до наступного тижня щодня вакцинуватимуть по 10 тисяч людей.


Президент Володимир Зеленський визнає, що імунізація йде повільно. Каже, що проблема не в кількості вакцин, а в небажанні людей вакцинуватися.


Водночас у МОЗ не виключають затримок із поставками вакцин. Пізніше, ніж очікували, може надійти препарат від китайської компанії Sinovac. Через дефіцит вакцин також переноситься поставка від Pfizer у рамках ініціативи COVAX.


Нині щеплення роблять індійською Covishield. Її виробляють в Індії за ліцензією AstraZeneca. Водночас посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс запевнила, що куплена Україною Covishield ідентична з оксфордською вакциною. Різниця тільки у назві — через розташування виробників.


Тим часом через сплеск захворювання на коронавірус i завантаженість ліжок в Івано-Франківську більше вакцин для міста просить виділити міський голова Руслан Марцінків. Місту видали всього 500 доз препарату.

 

В регіоні, нагадаємо, критична ситуація із захворюваністю, хворих відправляють в інші регіони, адже апаратів ШВЛ не вистачає. Лікарні в обласному центрі переповнені — пацієнти змушені лежати навіть у коридорах.


А ще в Україні стало більше «червоних» зон. Суворі обмеження запровадили в Житомирській області. Раніше їх ввели в Івано-Франківській і Чернівецькій областях. Проти суворого карантину в цих регіонах протестують підприємці. Вимагають скасувати обмеження. Кажуть, ще одного локдауну не переживуть.


Нагадаємо, що рік тому, 3 березня, в Україні зафіксували першого інфікованого на коронавірус. За цей час у нас двічі запроваджували жорсткий локдаун. Найбільш суворі обмеження діяли минулої весни — тоді навіть зупинили громадський транспорт.