Зміївська паперова фабрика першою в Україні виготовила екоскотч із синтезованого крохмалю

09.02.2021
Зміївська паперова фабрика першою в Україні виготовила екоскотч  із синтезованого крохмалю

(Фото з сайта rubryka.com.)

Зміївська фабрика першою в Україні почала виготовляти друкарський папір винятково з переробленої упаковки Tetra Pack та макулатури.

 

І ось стовідсотково екологічний проєкт «приріс» iще однією новинкою. Як повідомила пресслужба підприємства, тут розробили і невдовзі відкриють лінію з виробництва природного скотчу.


Таку ідею запропонували фахівці харківського видавництва «Ранок», яке є постійним діловим партнером зміївчан.

 

«Щороку ми відправляємо замовникам понад 100 тисяч посилок із книгами, пакуючи їх при допомозі скотчу, — пояснив ситуацію видавець Віктор Круглов.

 

— Таке пакування вже неможливо переробити, бо скотч прилипає до обгортки. Тому пригадалося, як колись усі заклеювали на зиму вікна паперовими стрічками, намащеними крохмалем. Тоді я й подумав, а чи можна таке зробити промисловим методом? І от інженери та хіміки трішки «почаклували» з синтезованим крохмалем».


За словами директора видавництва, виготовлений екоскотч повністю розкладається природним способом менш ніж за пів року. Але проблема в тому, що перед застосуванням його доводиться змочувати водою. Тож на підприємстві вирішили розробити устаткування, яке б дозволило механізувати і цей процес. Перший ручний пристрій уже використовується на практиці.


Директор видавництва підкреслив, що екоскотч вони виготовили першими в Україні. Поки що йдеться лише про експериментальну партію стрічок довжиною в кілька кілометрів. Також планують її випуск у промисловому масштабі, що дозволить знизити ціну такого продукту.


«Зараз вартість одиниці практично вдвічі вища за звичайний скотч, але випуск більшими партіями буде дешевший», — сказав він, додавши, що вже отримав десятки дзвінків від компаній, які зацікавилися клейкою стрічкою та хочуть її використовувати у своїй роботі.

 

За словами пана Круглова, інтерес до екологічної продукції не може не радувати в принципі, оскільки свідчить про зростання популярності проєктів, спрямованих на охорону навколишнього середовища.