Локдаун за розкладом: посилений карантин з 8 січня через спад закхворюваності не скасовуватимуть

29.12.2020

За минулу добу в Україні виявлено 4 тис. 385 нових хворих на COVID-19. Зокрема, занедужали 196 дітей та 141 медпрацівник. 

 

Також зафіксовано 75 летальних випадків і 7 тис. 191 тих, хто одужав.

 

Найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у Києві, Запорізькій, Миколаївській та Дніпропетровській областях.

 

Також за останню добу було здійснено більше 15 тисяч тестувань.


Водночас понад 60% ліжок для хворих на COVID-19 в Україні вільні.

 

Про це повідомляють в Міністерстві охорони здоров’я. Найбільше ліжок зайняті в Миколаївській — 61,5% та Одеській — 52% — областях. У Києві хворими з підтвердженим коронавірусом або з підозрою на небезпечний недуг зайнято 45,3% виділених для цього ліжок. Загалом в Україні є 64 тис. 526 місць, передбачених для лікування людей iз коронавірусною хворобою.


Однак попри зменшення кількості хворих в уряді не планують скасовувати чи переносити локдаун, запланований із 8 по 24 січня. Про це заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов. Він прогнозує збільшення кількості інфікованих після свят.

 

Серед причин називає нехтування правилами безпеки. До цього також додасться зростання сезонної захворюваності на грип, впевнений Степанов.

 

Утім у Міністерстві охорони здоров’я України дали поради, як безпечно відзначити новорічні свята під час пандемії. Рекомендації оприлюднили на своїй «Фейсбук»-сторінці.

 

Тож якщо ви вирішили організувати вечірку чи піти в гості, перше, що радять, — це уникати контакту, тобто не обійматись, уникати рукостискань і тримати дистанцію. А ще радять святкувати на свіжому повітрі. Також не варто забувати про захисні маски, їх рекомендують знімати тільки тоді, коли їсте.


Тим часом Україна знайшла можливість зберігати вакцину від коронавірусу в низьких температурах, як того вимагає виробник. Міні­стерство охорони здоров’я вже розпочало роботу з приватними логістичними фармацевтичними компаніями.

 

Про це повідомив головний санітарний лікар Віктор Ляшко. За його словами, раніше у МОЗ не було умов для зберігання вакцин від коронавірусу при температурі 80 градусів. Вакцинація від коронавірусу в Україні ще не розпочалася, але вже розроблений план імунізації населення. Перші партії вакцини в нашій країні очікують на початку 2021 року, а перші щеплення від COVID українці можуть отримати вже в лютому.


У країнах Європи лідерами за кількістю нових випадків COVID-19 наразі є Великобританія, Німеччина, Нідерланди, Італія, Франція та Україна. Наша держава — на шостому місці. Всього в світі діагностовано понад 81 мільйон випадків зараження коронавірусом.

 

Окрім Великої Британії, в Норвегії та Південній Кореї також виявили новий, більш заразний, штам коронавірусу. В обох випадках він був привезений із Туманного Альбіону — саме там вперше зафіксували мутацію вірусу.

 

У Лондоні і на південному сході Англії з 20 грудня запровадили повний локдаун, жителям заборонили виходити з дому без необхідності. Десятки країн призупинили авіасполучення зі Сполученим Королівством. Та, незважаючи на такі заходи, за минулий тиждень мутований ковід встиг поширитися щонайменше у восьми країнах.