Подзвонив і спитав: Навальний дізнався подробиці отруєння від свого вбивці

23.12.2020
Подзвонив і спитав: Навальний дізнався подробиці отруєння від свого вбивці

Олексій Навальний сам провів блискуче викриття.

Російський опозиційний лідер Олексій Навальний особисто провів блискучу операцію з викриття співробітників ФСБ Росії, які були задіяні в спробі його отруєння.

 

Навальний виклав на каналі YouTube відео під назвою «Я зателефонував своєму вбивці. Він у всьому зізнався».

 

У цьому 33-хвилинному ролику, який можна переглянути за цією адресою, політик розповідає про те, як один iз передбачуваних учасників його отруєння — Костянтин Кудрявцев — у телефонній розмові підтвердив, що Навального мали вбити, і розповів про подробиці операції.

«Ситуація склалася не на нашу користь»

Під виглядом помічника секретаря Ради безпеки РФ Миколи Патрушева він подзвонив військовому хіміку з Інституту криміналістики ФСБ Костянтину Кудрявцеву. Розмова між Навальним і Кудрявцевим тривала 49 хвилин. Повністю розшифровку та аудіозапис бесіди опублікувало видання The Insider, журналісти якого розслідували отруєння Олексія Навального. Цей запис також міститься на YouTube за посиланням.


«Так дивно обговорювати власне вбивство з одним iз тих, для кого це просто робота. Мій співрозмовник — військовий хімік iз ФСБешної групи отруйників — відповідає за зачистку слідів хімзброї після скоєння злочину», — написав Навальний. Запис телефонного дзвінка політик назвав «документом епохи».


Олексій Навальний розповідає, що подзвонив Кудрявцеву о сьомій ранку 14 грудня — в цей день через кілька годин і було опубліковано спільне розслідування міжнародної слідчої групи Bellingcat, російської слідчої групи The Insider, американського телеканала Сі-Ен-Ен, німецького журналу «Шпігель» та іспанської газети «Ель Паїс».

 

Для того щоб поговорити з Кудрявцевим, Навальний скористався технікою пранкерів (фахівців пошивати в дурні чи витягувати інформацію з відомих осіб за допомогою телефонних розмов, у яких вони видають себе за авторитетних персон).

 

Навальний за допомогою спеціальної програми приховав свій номер і підставив замість нього номер комутатора, який використовують співробітники ФСБ.

 

«Розрахунок був дуже простий. О сьомій ранку дзвінок. Ти бачиш знайомий службовий номер, береш трубку і починаєш розмовляти. Майже всі, кому я подзвонив, трубку взяли, майже всі її швидко поклали. А потім нас чекала велика удача», — розповів Навальний. Костянтин Кудрявцев «купився» на провокацію.


«Ситуація склалася не на нашу користь», — розповів співрозмовник Навального, коментуючи провал операції з отруєння політика 20 серпня. За його словами, якби літак, на якому летів iз Томська в Москву вже отруєний Олексій Навальний, не посадили в Омську, все могло б бути по-іншому.

 

«Оперативна робота медиків швидкої допомоги також перешкодила операції», — визнає Кудрявцев.


Він також підтвердив, що літав до Омська 25 серпня для того, щоб забрати одяг Олексія Навального, в якому той був госпіталізований. Він розповів, як очищав одяг від слідів бойової отруйної речовини. Крім того, Кудрявцев згадує ще одного ймовірного учасника отруєння, імені якого не було в попередньому розслідуванні. Йдеться про Василя Калашникова.


«Вдалося встановити, що Калашников є експертом у галузі газової хроматографії/масспектрометрії, це сучасний метод виявлення метаболітів нервово-паралітичних агентів у біологічних зразках. Калашников публікував статті на цю тему, підписуючись як співробітник НДІ-2 ФСБ»,  пише The Insider.

Це не ми, це іноземні спецслужби

ФСБ Росії через брак кмітливості одного зі своїх співробітників зазнало одного з найгучніших провалів останніх років, тому в поширеній у понеділок, 21 грудня, заяві стверджує, що розслідування щодо отруєння Навального не було б можливим без підтримки іноземних спецслужб, а його розмова нібито з одним із отруйників є підробкою, якій буде дана оцінка.


Федеральна служба безпеки (ФСБ) відкинула обвинувачення російського опозиціонера Олексія Навального в причетності її співробітників до його отруєння.

 

«Розміщене Навальним у мережі інтернет так зване «розслідування» про нібито зроблені щодо нього дії є спланованою провокацією, спрямованою на дискредитацію ФСБ Росії і співробітників органів Федеральної служби безпеки, здійснення якої не було б можливим без організаційної та технічної підтримки іноземних спецслужб», — повідомили в Центрі громадських зв’язків ФСБ, передає агенція «Інтерфакс».

 

Там також зазначили, що розмова Навального з нібито співробітником ФСБ — військовим хіміком з Інституту криміналістики ФСБ Костянтином Кудрявцевим — є «підробкою».


Через кілька днів після оприлюднення розслідування — 17 грудня — російський президент Володимир Путін заявив, що якби російські спецслужби хотіли отруїти Навального, то «довели б це до кінця». Розслідування про отруєння Навального Путін назвав «легалізацією матеріалів американських спецслужб». Олексій Навальний сам провів