Курс на покращення: в Україні зменшується кількість інфікованих на СOVID-19

22.12.2020

Понад 6,5 тисячі хворих на СOVID-19 виявили за минулу добу в Україні.

 

Як стверджують у Міністерстві охорони здоров’я, хворих на коронавірус стає все менше. Однак і тестів за вихідні зробили значно менше, ніж у будні дні.

 

Приміром, за 19 грудня виявили майже 12 тисяч інфікованих українців і зробили понад 60 тисяч тестів. Наступного дня, 20 грудня, зафіксували вже 8 тис. 300 хворих, але й тестів зробили на 20 тисяч менше.

 

Зростає кількість хворих у Збройних силах України. Про це повідомляє командування медичних сил. Наразі інфіковано майже 3 тисячі військових. 36 із них не змогли подолати коронавірусу.


Водночас уже з 8 січня на нас чекає повний локдаун. Буде заборонено роботу кафе, ресторанів, барів, кінотеатрів, фітнес-клубів i ТРЦ. Усі школи, училища та університети йдуть на канікули.

 

Однак дитячі садочки працюватимуть. Водночас на Новий рік закладам харчування Кабмін дозволив працювати до першої години ночі, громадський транспорт курсуватиме за звичайним режимом.

 

Однак автобуси і маршрутні таксі не зможуть перевозити більше пасажирів, ніж передбачено сидячих місць у транспорті. Працюватимуть продуктові магазини, аптеки, банки й готелі.


А президент Володимир Зеленський дав інтерв’ю американському виданню The New York Times.

 

«Дороги будують під час пандемії, аби «швидкі» якомога скоріше доїжджали до хворих. Нові дороги дозволили ще й пожежним машинам оперативно добиратись до місць займання, зокрема, й під час лісових пожеж на Луганщині», — саме так він відповів на запитання про «велике будівництво» американському журналісту.

 

Також президент зазначив, що Україні треба ще 4-5 років, щоб побудувати абсолютно всі шляхи в державі. На дороги вже витрачено майже 21 мільярд гривень. Про це свідчать дані Міністерства фінансів.


Водночас на будівництво лікарень пішло 1,5 млрд, на доплату медикам — iще 5 млрд, а на фіндопомогу за лікарняними — 2 млрд 100 млн гривень. Загалом із ковід-фонду вже витратили 45,5 млрд.

 

Це більше половини бюджету фонду. А от на штучну вентиляцію легень держава витратила всього 63 мільйони. І кількість апаратів уже кілька місяців незмінна. Їх, як і раніше, закуповують разом із засобами захисту для лікарів волонтери й благодійні фонди.

А ТИМ ЧАСОМ...

Сусіди допоможуть


Посередником у наданні Євросоюзом вакцини проти COVID-19 для України може стати Польща, відповідні переговори вже ведуться. Про це повідомив представник України при ЄС Микола Точицький під час онлайн-брифінгу, повідомляє Укр­інформ.

 

«Вакцину Європейський Союз буде надавати через держави-члени, тобто свого роду посередника. Ми передбачаємо, і відповідні консультації вже ведуться з нашими польськими партнерами, що це може бути Польща», — зазначив дипломат.

 

Пан Точицький пояснив, що наразі ЄС розробляє механізм надання або продажу третім країнам вакцини, що передбачено кожною з шести угод, укладених Європейською комісією з виробниками.

 

За його словами, такий механізм може бути готовий орієнтовно до середини січня. Водночас він нагадав, що Україна, як і будь-яка інша країна, має забезпечити відповідні умови для зберігання вакцини.