Екоінспектори у Харкові виписали майже 1,5-мільйонний штраф науковому інституту за вікна

25.09.2020
Екоінспектори у Харкові виписали майже 1,5-мільйонний штраф науковому інституту за вікна

Співробітники Держекоінспекції в Харківській області, які недавно оскандалилися через неспроможність підрахувати обсяги шкідливих викидів на коксовому заводі, потрапили в нову оказію.
 
Цього разу через непомірний штраф, виписаний Фізико-технічному інституту низьких температур за будівельне сміття на подвір’ї. 
 
Трапилася, на перший погляд, досить тривіальна iсторія, повідомляє «Суспільне». У науковому закладі після заміни вікон склали старі конструкції у дворі, аби вивезти на відомчу базу. Але тут нагрянула екоінспекція з плановою перевіркою.
 
Спочатку ревізори виписали штраф — 867 гривень, адресувавши його заступнику директора Володимиру Репіну. А коли гроші були сплачені, надіслали ще один чек, де розмір порушення законодавства був оцінений уже в 1 млн 286 тис. гривень. 
 
«Це не тільки вікна, а й засмічення будівельними відходами, — пояснила свою позицію начальниця відомства Інеса Сосіна. — Там були рами від вікон, сміття, залишки даху. Йдеться про засмічення земельних ресурсів, наявність у відкритому ґрунті сторонніх предметів i матеріалів, а це — заборонено законом».
 
Далі конфлікт перемістився на рівень правоохоронних органів. Екологи порушили проти пана Репіна кримінальне провадження за статтею «службова халатність». А науковці, зрозумівши, що першим штрафом від інспекторів не відіб’єшся, подали на них позов до суду.
 
За словами юридичного консультанта НДІ Ольги Волочаєвої, фахівці не надали роз’яснювальних матеріалів щодо того, у чому саме полягає завдана шкода.
 
«Жодних аналізів проведено не було, — повідомила вона. — Рулеткою, як сказано в акті, інспектор виміряв об’єм віконних рам, що були на території інституту, і при допомозі цього нехитрого способу підставив формулу, вказану в методичці». 
 
Спірну територію з віконними рамами вже обстежили фахівці Інституту судових експертиз і теж не знайшли ознак злочину. У підсумку адвокат Лариса Матвієва, яка захищає права науковців, заявила відвід слідчому та прокурору і вимагає закриття справи.
 
«У мене немає сумніву щодо нашої перемоги, — сказала вона пресі, — оскільки там абсурд по суті і повний правовий безмір». 
 
Ця сюрреалістична історія, можливо, і не набула б настільки широкого резонансу, якби спеціалістам обласної держекоінспекції вдалося призупинити масову вирубку лісів на Харківщині або вплинути на діяльність того ж коксохімічного заводу, що роками отруює повітря надзвичайно токсичними речовинами. Але там вони, схоже, безсилі.